Nepalske oblasti so pot na Mount Everest prvič zaprle lani, potem ko je v plazovih umrlo 16 nepalskih vodnikov. Foto: EPA
Nepalske oblasti so pot na Mount Everest prvič zaprle lani, potem ko je v plazovih umrlo 16 nepalskih vodnikov. Foto: EPA

Nepalski minister za turizem Kripasur Šerpa je ob tem izrazil zadovoljstvo, da lahko izda dovoljenja za vzpone za jesensko sezono, potem ko sta spomladanska potresa in plaz težko prizadela njihov turizem.

Zaradi plazu je moralo takrat od namere za vzpon na Mount Everest odstopiti več sto alpinistov. Sicer pa je predstavljalo letošnje poletje drugo poletno sezono brez obiskovalcev na najvišjem vrhu sveta.

Prvo dovoljenje za Japonca
Prvo dovoljenje za vzpon je v jesenski sezoni, ki zaradi močnih vetrov in nizkih temperatur velja za najbolj nevarno, dobil 33-letni japonski alpinist Nobokazu Kuriki, ki bo vrh sveta skušal doseči že petič.

Kurikijevo odpravo, ki bo na pot krenila 25. avgusta, sestavlja pet ljudi, med njimi tudi fotograf. Japonec, ki se bo na vrh podal sam, medtem ko bo njegova ekipa krenila iz druge baze, je sicer med zadnjim poskusom leta 2012 izgubil devet nožnih prstov.

Glede na podatke nepalskega turističnega urada je v jesenski sezoni za dovoljenja za vzpon prosilo že 14 ekip.