Cerkev svetega Valentina z južne strani. Foto: RTV SLO
Cerkev svetega Valentina z južne strani. Foto: RTV SLO
Črni graben
Severno pobočje Limbarske gore se strmo spušča proti Črnemu grabnu. Foto: RTV SLO

S 768 metri nadmorske višine je najbolj priljubljena pohodniška točka Moravške doline in bližnje okolice. Izhodišče za vzpon na za prave gornike »malo malico« je kraj Moravče, kjer lahko pustite avtomobil ali pa, če želite pol ure manj hoje, se z njim odpeljete pod vznožje hriba.

Za pohod po zahodni smeri je treba oditi v vas Serjuče, za ''naskok'' z južne strani pa v vas Gabrje. Obe poti sta označeni, tako da ni nevarnosti, da bi zašli. Ob zmerni hoji se na vrh pride v eni uri. Poti sta primerni tudi za gorske kolesarje.

Tisti, ki želijo brez prevelikih naporov le uživati v razgledu ali občudovati največjo znamenitost gore - prenovljeno baročno cerkev svetega Valentina iz 18. stoletja -, se lahko na vrh pripeljejo z avtomobilom po asfaltirani cesti z jugovzhodne smeri. Ob jasnem vremenu se ponuja lep panoramski pogled na Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe z očakom Triglavom. Predvsem ob koncu tedna lahko obiskovalci pogasijo žejo in lakoto v gostilni nekaj metrov pod vrhom.

Limbarska gora je najbolj znana po marčevski kulturno-zabavni prireditvi Po nagelj na Limbarsko goro, ki je posvečena nežnejšemu spolu. Takrat vrh dobesedno »počrni«, saj ga obišče od 10 do 15 tisoč ljudi. Ženske in dekleta ob prihodu prejmejo tudi nageljne.