Prvo, zasilno, kočo so na Kalu zgradili leta 1948, danes pa je na tem zasavskem hribu velik planinski dom. Foto: MMC RTV SLO
Prvo, zasilno, kočo so na Kalu zgradili leta 1948, danes pa je na tem zasavskem hribu velik planinski dom. Foto: MMC RTV SLO

Dva gola sta tudi na zelenici pred domom na Kalu (946 metrov). Ta vrh je na južni strani Mrzlice (pol ure), nanj pa se je možno pripeljati tudi z avtomobilom iz Hrastnika.

Bolj zdravo je, če se na Kal odpravite peš. Na pot se lahko odpravite iz Dola pri Hrastniku, od koder sta za vrh potrebni dve uri hoje. Eno uro in pol je treba hoditi, če vas pot pelje iz Marnega, Hrastnika čez vasi Boben in Ravne ali iz Trbovelj čez vas Čeče. Poti so nezahtevne in primerne za vsakodnevne sprehode, asflatirana cesta iz Hrastnika pa je prava tudi za kolesarje. Dobro pripravljeni rekreativni kolesarji bodo iz Hrastnika do vrha potrebovali približno 30 minut. Na Kalu je poskrbljeno tudi za tiste, ki ljubijo smuko, saj pod vrhom deluje manjše smučišče Rajska dolina.

Kal ima veliko slabost - ima zelo slab razgled, saj pogled proti severu in vzhodu zakriva gozd. Vendar pa se zato oči toliko bolj osredotočijo na druge smeri neba. Na jugovzhodu se vidita Lisca in Gorjanci, na jugu bližnji Kum, zahodno od tega pa Snežnik, Veliki Javornik in Nanos. Najbolje se vidijo bližnji vrhovi Posavsega hribovja ter Trboveljska in Hrastniška dolina, najlepše pa so Kamniško-Savinje Alpe, ob dobri vidljivosti tudi Julijci.

N. G.