Zimsko okrasje. Foto: EPA
Zimsko okrasje. Foto: EPA

Nekdanja lovska pot tržiškega barona Friderika Borna, ki naj bi se, kot pravi ustno izročilo, tukaj srečeval s svojimi ljubicami, se začne pri opuščenem hotelu na mejnem prehodu Ljubelj in je speljana po vzhodni strani Begunjščice.

Mimo nekdanjega nemškega bunkerja se povzpne do Šentanskega plazu, pod katerim sta speljana dva 280-metrska predora. Otroci iz naše izletniške skupinice so bili nad njima navdušeni, saj smo se zaradi goste teme morali skozenj prebijati s svetilkami. Leta 1891 so ju dali vklesati nad lovom navdušeni Bornovi, ki so v te kraje prišli konec 19. stoletja in so bili po drugi svetovni vojni razlaščeni.

Na poti, ki je sicer nezahtevna, se odpirajo lepi pogledi na Šentansko dolino, kjer je bila med drugo svetovno vojno podružnica koncentracijskega taborišča Mauthausen. Na izpostavljenih mestih je pot zavarovana z žično vrvjo.

Poldruga ura hoje pripelje na prijetno planšarijo na Prevalu (1311), ki je poleti zelo obiskana. Na vetrovnem sedlu med dolino Drage in Šentansko dolino prija vroč čaj, ki ga skuhajo v koči iz travniških rožic. Od tod vodi več planinskih tur. Naša skupinica se je podala na skoraj triurno hojo proti Roblekovemu domu pod Begunjščico po tako strmem travnatem pobočju, da nam je že jemalo sapo. Vendar ne brez nagrade - razgledi, ki so se nam odpirali med potjo, so nas navdušili.

RTV SLO/B. R.