Kamniško-Savinjske Alpe so prekrasne tudi pozimi, ko jih pobeli sneg. Foto: RTV SLO
Kamniško-Savinjske Alpe so prekrasne tudi pozimi, ko jih pobeli sneg. Foto: RTV SLO
Kamniško-Savinjske Alpe
Smučanje, sankanje, sprehodi ... zimska idila kar vabi, da jo obiščemo. Foto: RTV SLO
Kamniško-Savinjske Alpe
Previdnost v gorah ni nikoli odveč! Foto: RTV SLO

Po vzhodnem delu gorstva poteka meja med slovensko Koroško in Gorenjsko, skupaj s Karavankami pa tvorijo mejo med celotno Koroško in Gorenjsko. V Sloveniji merijo 889 kvadratnih kilometrov, na katerih živi okrog 21 tisoč ljudi. Okoli 70 odstotkov območja je poraslega z gozdom, vrhovi pa so goli in skalnati.

Po Kamniško-Savinjskih Alpah tečejo reke Savinja, Kamniška Bistrica, Kokra, Tržiška Bistrica in Bela. Prebivalci se večinoma ukvarjajo z živinorejo, gozdarstvom in s turizmom. V dolinah so predvsem razložena in gručasta naselja, višje na pobočjih pa so skoraj izključno samotne domačije. Kmetija Bukovnik na severni strani Raduhe je s 1.327 metri nadmorske višine najvišja domačija v naši državi. V Kamniško-Savinjskih Alpah ležita dve od najlepših dolin v Sloveniji - Logarska dolina in Kamniška Bistrica.

Najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp je Grintovec (2.558 metrov). Nad 2.500 metrov merita še Kočna (2.540 metrov) in Skuta (2.532 metrov). Več kot 2.000 metrov pa je v Kamniško-Savinjskih Alpah visokih še 25 vrhov.

Storžič - eden najlepših vrhov
Eden najbolj zanimivih vrhov, od koder je tudi lep razgled, je Storžič (2.132 metrov). Je najvišja gora v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp, vrh pa je lepo oblikovan stožec, po katerem je gora tudi dobila ime. Zaradi višine in lege je med najpriljubljenejšimi razglednimi točkami v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Proti jugu seže pogled čez Ljubljansko kotlino na Krim, Javornike, Snežnik, Nanos in Škofjeloško hribovje. Na zahodu je videti celotni vzhodni del Julijskih Alp s Triglavom na čelu. Na severu so vidne Karavanke s Stolom, z Begunjščico, s Košuto, na vzhodu pa se nad dolino Kokre dviga ostenje Kočne z Grintovcem. Kočna se prek Kokrskega sedla navezuje na Kalški greben s Krvavcem. Ta leži severno od Kranja in je 10 kilometrov oddaljen od letališča Brnik ter 30 kilometrov od Ljubljane. Na Krvavcu so tudi smučarske proge, ki so primerne za smučarje začetnike, rekreativce in tekmovalce.

Pametno v gore!
Če se odpravite v gore, morate biti primerno obuti in oblečeni, s sabo je najbolje imeti tudi pohodniške palice in vrvice. V nahrbtniku je priporočljivo imeti -oziroma ne sme manjkati - rezervno perilo, topla oblačila, kapo in rokavice, prvo pomoč ter palerino ali dežnik in vrečko za smeti, tekočino, zaščitne kreme, sončna očala in malico. Zraven tega morate imeti primerno fizično kondicijo. Lepa narava, čist zrak in prijetno okolje kar vabijo, da jih obiščete. V vseh letnih časih! Le na previdnost ne pozabite.