Ob sončnem dnevu je z vrha Šmarjetne gore vidna petina površine Slovenije. Foto: RTV SLO
Ob sončnem dnevu je z vrha Šmarjetne gore vidna petina površine Slovenije. Foto: RTV SLO
Drevesa pozimi
Pot na Šmarjetno goro tudi pozimi ni pretežka. Foto: RTV SLO

Šmarjetna gora je visoka 646 metrov in dostopna z dveh strani. Prva pot se na vrh vije po gozdu, začne pa se pri Cekinovem gradu v Stražišču pri Kranju. Do pred nekaj leti je bila na bližnji jasi vsako leto prireditev za otroke Živ Žav, danes pa lahko tam vsi, željni svežega zraka in miru, začnejo svoj vzpon na vrh hriba, s katerega naj bi bilo ob jasnem vremenu vidne 20 odstotkov površine Slovenije.

Med drugim lahko ob jasnem vremenu vidite Ljubljansko kotlino, krasen pa je tudi pogled na Karavanške, Julijske ter Kamniško-Savinjske Alpe. Če vas pot zanese na vrh, povprašajte za ključe razgledne ploščadi na vrhu hotela, od koder je razgled še lepši.

Tudi po asfaltirani cesti
Da pa je Šmarjetna gora še lažje dostopna, poskrbi asfaltirana pot, ki je dobro označena z vseh smeri, tako da je tisti, ki se ne morete ločiti od avtomobila, ne morete zgrešiti. Po gozdni poti boste na vrh hodili dobre pol ure, z osebnim avtomobilom pa po drugi poti na vrh pridete v manj kot desetih minutah. Šmarjetna gora je privlačna tako za kolesarje, ki jo sicer napadajo v vremensko ugodnejših razmerah, kot tudi pohodnike in tekače. Njen vrh je med drugim cilj prenekatere kolesarke dirke.

V dolini megla, na vrhu sonce
Prave množice se proti vrhu vijejo od zgodnje pomladi pa vse do pozne jeseni, saj se na vrhu lahko nastavite sončnim žarkom v udobnih ležalnikih, se okrepčate, lahko pa tudi prenočite, saj je na vrhu Šmarjete eden redkih hotelov v Kranju in njegovi okolici. Hotel gosti tudi različne prireditve, zato je predvsem v poletnem času vrh oblegan, prostega sedeža za počitek pa skorajda ne morete dobiti. Kot zanimivost, v hotelu na vrhu Šmarjetne gore sta se poročila pevka Helena Blagne in kolesar Tadej Valjavec. Po sonce pa se na vrh Šmarjetne gore pohodniki odpravljajo tudi pozimi, ko je v dolini megla, na vrhu pa jasno.

Cerkvica z dobrimi vplivi
Ljudska vraža pripoveduje, da je ob cerkvici sv. Marjete, ki je bila postavljena na začetku 14. stoletja, do leta 1989 v ruševinah, nato pa obnovljena, tudi točka ugodnih kozmičnih vplivov. Po vzponu se vam bodo torej moči povrnile v trenutku!
A.S.