V istem času kot naša 'odprava' je v Palm Springsu v ne ravno dragem hotelu dopustovala tudi nekdanja tajnica Donalda Trumpa, ki nam je ob bazenu zaupala nekaj skrivnosti o rojakinji Melanii Knauss, Trumpovi soprogi. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
V istem času kot naša 'odprava' je v Palm Springsu v ne ravno dragem hotelu dopustovala tudi nekdanja tajnica Donalda Trumpa, ki nam je ob bazenu zaupala nekaj skrivnosti o rojakinji Melanii Knauss, Trumpovi soprogi. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Palm Springs
Palm Springs, zelena oaza sredi neizprosne puščave. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Predvsem v hladnejših mesecih, od oktobra do aprila, se v slovitem in znova (po dekadentnih 80. letih je priljubljenost Palm Springsa med slavnimi in bogatimi upadla, a je ravno zaradi "retro chic" statusa spet vse bolj priljubljen) uglednem kalifornijskem puščavskem letovišču tare igralcev golfa (vendarle gre za svetovno prestolnico golfa, kjer ni redkost, če na ulici srečate Tigerja Woodsa) in tenisačev, pa tudi tistih, ki želijo zgolj uživati v podnebju doline Coachella, okrog 500 kvadratnih kilometrov velikega območja, ki se razteza vzhodno od Palm Springsa. Tam pač vedno (no, 350 dni na leto) sije sonce.

Sprosti se, v Palm Springsu si!
Od študentov na počitnicah, ki se sprehajajo po mestnem središču (Palm Springs smo obiskali v času glasbenega festivala Coachella, ki je v okolico privabil na stotine tisočev obiskovalcev, to pa je dodalo precej "mladostnega utripa" sicer precej zaspanemu mestecu), gejevskih parov v zrelih letih, ki občudujejo gardenije pred katero od razkošnih (nekdanjih) rezidenc zvezdnikov, upokojencev, ki se namakajo v bazenih in "džakuzijih", in odcvetelih matron iz LA-ja, ki okrevajo po liftingu obraza, do Slovenk, ki so se po celodnevni vožnji po puščavi končno znašle v oazi ... V Palm Springs se pridejo ljudje sprostit.
Sinatra vas gleda s pločnika in čepic
Mestece s 45.000 prebivalci, tja pa vsako leto pride 3,5 milijona obiskovalcev, ima strnjeno središče, ki zajema kake štiri ulice okrog glavne prometne žile, Palm Canyon Driva. Tam so trgovinice - mrgoli takšnih s starinami in "starinami" -, restavracije, gledališča in palmsprinška različica pločnika slavnih s 300 zvezdami, vklesanimi v asfalt - najbolj znano ime na njem je vsekakor Frank Sinatra, ki mu je poleg ulice posvečeno več izložb v trgovinah in restavracijah, "Modrooki", dolgoletni prebivalec mesta, pa se znajde tudi na najrazličnejših spominkih. Že v 20. letih prejšnjega stoletja so hollywoodski veljaki iz norije velikanskega LA-ja začeli "bežati" v Palm Springs, danes pa so razkošna domovanja razsuta po celotni dolini Coachella.
Če se naveličate poležavanja pred hotelom in sprehajanja po za naš okus morda malce preveč "manikiranem" mestecu, za partijo golfa pa nimate opreme in/ali tistih nekaj tisoč dolarjev, kolikor bi jih zanjo odšteli, se lahko za nekaj dolarjev z žičnico v nekaj minutah povzpnete za 1.800 metrov in čez pet različnih vegetacijskih pasov, iz obrobja puščave Sonora do s snegom pobeljenih vrhov gorovja San Jacinto. A o tem več prihodnjič.

Alenka Klun


Nekaj fotografskih utrinkov s poti v Palm Springs si oglejte v galeriji spodaj: