Stevardese so povedale, kaj jih pri potnikih najbolj zmoti. Foto: Reuters
Stevardese so povedale, kaj jih pri potnikih najbolj zmoti. Foto: Reuters
Sploh kdo spremlja prikaz ravnanj v primeru nevarnosti na letalu? Foto: Reuters
Stevardese močno zmotijo nevljudni potniki. Foto: Reuters

Kar nekaj stvari, izstopajo pa spodnje štiri, ki so jih skupaj zbrali na spletni strani Airfarewatchdog.com, potem ko so med stevardesami opravili anketo.

1. Prosim, upoštevajte me, če se že trudim, da bi vam rešila življenje: "Ko nas potniki ignorirarjo med prikazom varnostnih postopkov, je obenem nadležno in žaljivo. Ni nam prijetno stati tam pred občinstvom in izvajati čudne gibe. Najmanj, kar lahko potniki storijo, je, da nam za trenutek naklonijo svojo pozornost. Vsaj pretvarjajte se, da poslušate. Vemo, da ljudje letijo veliko, a letala so različna. Ko pred našim obrazom berete časopis, je to skrajno nespoštljivo in kaže, da ne mislite, da je to, kar delamo, pomembno."

2. Nič čudnega, da me ne slišite: "Slušalke, medtem ko vam skušamo postreči. Seveda me ne slišite, kaj vam govorim, če imate slušalke! Res bi bilo lepo, če bi jih lahko sneli za nekaj sekund, medtem ko vam nosimo hrano in pijačo. Najmanj to, gre za neke vrste priznanje, da vam streže človek, ne pa robot. Če imate na sebi slušalke, na koncu kričite na nas, ne da bi se tega sploh zavedali!"

3. Manire, manire, manire: "Brez manir. Šokirani bi bili, koliko ljudi nas komaj pogleda, ko jim strežemo. Mar jih starši niso učili "prosim" in "hvala"? In nikdar me ne neha čuditi število potnikov, ki dajo svoje noge na sedež pred sabo, kot da bi bil njihov domači naslonjač. Vaši odtisi čevljev in umazanija ostanejo na letalu tudi po vašem izkrcanju. In zakaj ljudje mislijo, da je okej, če si strižejo nohte v letalu?! Ja, to nenehno videvamo!"
4. Prosim, poslušajte obvestila: "Ko potniki mirno prezrejo naša obvestila. Mi rečemo, recimo, prosim, uporabite stranišča v svojem razredu, in dobesedno nekaj sekund pozneje bodo potniki iz ekonomskega razreda stali v vrsti za stranišče v prvem razredu. Ja, vemo, včasih je gneča na prehodu, ampak razen če je res nuja, pomaga, če upoštevate, da skušamo streči vam in še 100 drugim ljudem v utesnjeni, leteči cevi iz aluminija. Na dolgi poletih vam skoraj vedno damo možnost, da uporabite stranišče, preden v prehod pripeljemo vozičke, tako da ne bi zmotili strežbe za vse druge. Da, so nujni primeri, a če niso, skušajte počakati, da končamo, preden si greste pretegnit noge."