Dežela ljubezni je razburila kitajske oblasti in ena glavnih atrakcij je takole klavrno končala. Foto: EPA
Dežela ljubezni je razburila kitajske oblasti in ena glavnih atrakcij je takole klavrno končala. Foto: EPA

V parku, imenovanem Dežela ljubezni, naj bi bile na ogled razstave genitalij, golih teles in zgodovine spolnosti. Obiskovalcem parka, ki naj bi ga oktobra odprli v Čongkingu, bi bile na voljo tudi delavnice o spolnih tehnikah in vrstah zaščite pred spolnimi boleznimi.
Med glavnimi znamenitostmi naj bi bil ogromen, skoraj gol, vrteč se spodnji del ženskega telesa. A kitajske oblasti so le nekaj dni po začetku medijskih objav o parku ukazale zaprtje in ustavitev gradnje parka, saj naj bi snovalci "želeli zaslužiti s senzacionalizmom".

Kritiki: Idejna zasnova je vulgarna
"Na Kitajskem je spolnost tabutema, vendar ljudje zares potrebujejo večji dostop do informacij o tem," je dejal nesojeni direktor parka Lu Šjaoking še pred preklicem odprtja. "Park gradimo v dobro javnosti. Ugotovil sem, da večina ljudi podpira mojo zamisel, vendar moram paziti, da park ne bo videti prostaški in nespodoben," je dodal. Zamisel za gradnjo parka je dobil med obiskom v seksualnem tematskem parku v južnokorejskem mestu Džedžuju.

Kritiki pravijo, da je koncept Dežele ljubezni vulgaren in da Kitajci še niso pripravljeni javno govoriti o spolnosti. "Te stvari so preveč odkrite," je dejala policistka Liu Dajvej. "Neprijetno mi jih bo gledati, ko bodo okoli drugi ljudje," je pristavila. Zdaj so njene skrbi odveč, saj parka (vsaj za zdaj) ne bo.

A. K.