Foto:
Foto:

Med njihovim zadnjim projektom - še natančneje, ko sva sestopila s tega - smo jih prestregli pod Triglavom, kjer so se ustavili na 1800 kilometrov dolgi kolesarski turi od Carigrada do francoskega Chamonixa. Za dobro mero so se vmes povzpeli še na osem vrhov.

Projekt je človekoljubne, ozaveščevalne narave. Vodja odprave, Yavuz Dogan, na kratko oriše stanje: "V Turčiji letno umre 6.000 čakajočih na presaditev organov. V Turčiji lahko računajo na povprečno dva donatorja na milijon umrlih. V evropskih državah je številka skoraj desetkrat višja. 60.000 ljudem v Turčiji na leto odpovedo ledvice. Tako na seznamu čakajočih, priključeni na dializne aparate, upajo na rešitev. Upravičeno so nejeverni. Registriranih darovalcev je le okoli 300. Razlogi so tudi religiozne narave."

"Kolesarjenje na evropske vrhove po poti vračanja v življenje"
Tovrstne projekte so začeli že leta 1986. Najodmevnejši je bil zadnji. Leta 2009 so Turčijo prekolesarili od zahoda proti vzhodu (2000 km), ob tem pa osvojili še šest najvišjih vrhov. Tudi najvišjega, 5165 m visoki Ararat.

Tokrat se je osmerica članov odprave na pot podala z geslom "Dodaj življenju življenje" in "Živi in pusti živeti. Oboje je dragoceno." Med 1. in 30. avgustom so prekolesarili približno 2000 kilometrov in preplezali osem vrhov: Mitikas (2918 m), Stefani (Zevsov prestol; 2907 m) in Skalo (Stopnice; 2912) v grškem pogorju Olimpa, bolgarsko Musalo (2925 m), Piz Palü (3901 m) na meji med Italijo in Švico, Matterhorn (4478 m), Mont Blanc (4808 m) in Triglav (2864 m).

"Na Triglavu še ni bil nihče med nami. Zaradi pomanjkanja časa smo se mu skoraj odpovedali, pa sem sam vztrajal, da Triglav ostane na seznamu. Hvala bogu! Bilo je čudovito, zelo smo uživali. Pot z Vrat čez Prag je lepo urejena. Vidi se, da Slovenci uživate v gorah. Navdušujoče je, da se ob starših vzpenjajo tudi otroci," je dejal Yavuz Dogan.