Čudoviti Lake District. Foto: Facebook
Čudoviti Lake District. Foto: Facebook
Pogled na zasnežen Cotopaxi. Foto: EPA
Kampiranje pod Himalajo. Foto: Uradna stran
Park Glacier ima celo svojo znamko.
Pešpot po robovih kraterjev na havajski Haleakali. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Deseterico, ki bo morda številne presenetila, so izbrali strokovnjaki pri popotniški spletni strani Cheapflights (www.cheapflights.com), na seznamu pa je nam najbližja destinacija Anglija. Sicer pa lahko iz naštetega sklenemo, da je najboljša celina za šotorjenje očitno Severna Amerika.

1. Nacionalni park Lake District, Anglija: Največji angleški nacionalni park, Lake District, združuje veličastne zelene gore in čista, svetlikajoča se jezera. Rezultat je edinstvena izkušnja kampiranja. Ne glede na to, ali ste "rustikalni" kampist, ali pa vas vleče bolj v luksuzno šotorjenje, imate tu široko paleto kampov, v kateri lahko najdete svojega. Poleg tega pa vam športnih dejavnosti tu ne bo zmanjkalo - lahko plavate, plezate, najamete kanu ...
2. Nacionalni park Cotopaxi, Ekvador: Če razmišljate o kampiranju južno od ekvatorja, predlagamo nacionalni park Cotopaxi, ki leži le streljaj od ekvadorske prestolnice. Zasnežen vulkan Cotopaxi je izvrstna kulisa, ki jo dopolnjujejo divje lame in mehko zaobljeni griči. Najbolj priljubljeno tu je pohodništvo, lahko pa uživate v naravi tudi na konjskem hrbtu ali na gorskem kolesu.

3. Nacionalni park Pacific Rim, Vancouver Island, Kanada: Nacionalni park Pacific Rim obsega tri večje regije - Long Beach, otočje The Broken Group in pešpot West Coast. To je razburljiva destinacija za vse ljubitelje šotorjenja, saj lahko šotor postavite kar v divjini na peščeni plaži ali pa v uradnem kampu. Čaka vas prvovrstno pohodništvo, plavanje, kajakaštvo in celo deskanje na valovih.
4. Sangla Valley, Indija: V pogozdeni dolini Sangle letovišče Banjara Camps & Retreats povzdigne kampiranje v udobno in luksuzno izkušnjo. Izberite nastanitev, ki vam odgovarja, pa če je to polno opremljen šotor ali gozdna koča, ter uživajte v pastoralni lepoti reke Baspe in veličastne Himalaje. Ko ne pohajkujete ali ribarite, lahko za popoln sproščen oddih dodate še izlet do budističnih templjev in samostanov.
5. Nacionalni park Glacier, Montana, ZDA: Nacionalni park Glacier se razteza prek ameriško-kanadske meje in obsega dve gorski verigi, na stotine jezer ter neverjetna vrsta flore in favne. Pri kampiranju v parku velja pravilo "kdor prvi pride, prvi melje", tako da priporočamo rezervacijo vnaprej. Splača se. Priljubljena aktivnost tu je muharjenje, a če imate radi pohodništvo, bi vas 1.000 (!) kilometrov razburljivih in slikovitih pešpoti moralo zadovoljiti.

6. Nacionalni park Blue Mountains, New South Wales, Avstralija: Le streljaj od Sydneyja, najbolj živahnega avstralskega mesta, leži nacionalni park Blue Mountains, najljubša destinacija Avstralcev za kampiranje. Park na vzdignjeni planoti ponuja divje nazobčane pečine, slapove, prvovrstno plezanje in gorsko kolesarjenje. Možnosti za kampiranje je več, pri čemer imajo nekateri kampi 35 prostorov, nekateri pa le po dva.
7. Nacionalni park Haleakala, Maui, Havaji, ZDA: Večina turistov, ki bodo šli na Havaje, se bo najverjetneje napotila do najbližje plaže, a če ste malce bolj avanturističnega duha, je kampiranje v nacionalnem parku Haleakala na Mauiju obvezno. Največja znamenitost parka je ognjenik Haleakala, od koder lahko opazujete zvezde, se podate na večurne pohode ali pa zgolj opazujete sončni vzhod/zahod. V parku je tudi deževni pragozd Kipahulu, od koder se lahko obiskovalci podajo peš do slepov Waimoku in plavajo v tolmunih Ohe'o. Kamp nudi tudi koče.
8. Nacionalni park Jasper, Alberta, Kanada: Nacionalni park Jasper, največji od parkov kanadskega Skalnega gorovja, je bil leta 1984 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Danes je priljubljena destinacija za kampiranje, pohodništvo, raftanje, kajakaštvo in ribarjenje. Kampov imate na izbiro cel kup, v vseh pa je na voljo les za kurjavo in omarice s ključavnico proti medvedom.
9. Nacionalni rezervat Maasai Mara, Kenija: Kampiranje v nacionalnem rezervatu Maasai Mara je malce bolj nekonvencionalno od taborjenja v gozdu. To je življenjsko doživetje. Pri namestitvi lahko izbirate od cenovno ugodnih kampov do luksuznih šotorov, večina pa jih pride v paketu s safarijem in obroki. Mara slovi po svoji populaciji divjih mačk, domujejo pa tu tudi zebre, žirafe in gazele.
10. Nacionalni park Denali, Aljaska, ZDA: Aljaska slovi kot "poslednja meja" Amerike, Denali pa je v samem srcu te neverjetne oaze. Obiskovalci se lahko utaborijo v enem izmed sedmih kampov v parku in od tam motrijo neokrnjeno pokrajino ledeniških gorskih verig, alpskih gozdov ter kot solza čistih rek in jezer. Da ne govorimo o tukajšnjem živalskem svetu - park je pravo igrišče za črne medvede, grizlije, lose, ovce, svizce, volkove in druga divja bitja.