Borneo krasijo tudi tropski otoki. Foto: EPA
Borneo krasijo tudi tropski otoki. Foto: EPA
Noben obisk Bornea ne bi bil popoln brez ogleda orangutanov. Foto: EPA
Raj za ljubitelje morske hrane. Foto: Reuters
Borneo sta nedavno obiskala tudi britanski princ William in njegova žena Kate. Foto: EPA

Tu najdete otoke in gozdove, slastno morsko hrano, plemenske kulture in zgodovino japonske vladavine med drugo svetovno vojno. Pa vseeno to obalno mesto večina popotnikov povsem prezre in se raje v vrstah usmerijo proti tropskim otokom in Mount Kinabaluju, ki je s 4.095 metri najvišji vrh jugovzhodne Azije. Zato se za sproščenih 48 ur pred pohodom na streho Bornea ustavite v KK-ju, kot ga kličejo domačini, priporoča Reuters.

Petek v KK-ju začnite z veličastnim sončnim zahodom. Če ste ravnokar zadeli na loteriji, je pravi naslov za vas Sutera Harbour Resort, kjer lahko najamete razkošno jahto za romantično križarjenje ob sončnem zahodu z vrhunsko večerjo in šampanjcem.
Tisti, ki imate manj pod palcem, se napotite do plaže Tanjung Aru, kjer lahko z domačini nazdravite koncu dneva z avokadovim napitkom. Tisti malce bolj pustolovski naj na bližnji tržnici Grace Point poskusijo hinavo - jed iz surovih rib, zmešanih z izjemno pekočim čilijem, limeto, ingverjem in soljeno bučo. To je najljubša jed ljudstva Kadazandusun, ki je bilo nekoč večinsko prebivalstvo Sabaha.

Na večerni tržnici Jalan Tun Fuad Stephens morate obvezno na filipinski morski žar - večino morskega življa ulovijo in spečejo filipinski ribiči, ki so se zakonito ali nezakonito preselili v Sabah v iskanju boljšega življenja. Ko čakate na svoj ražnjič s skatom ali rakci, si zmešajte svojo omako iz limete, čilija, soli in popra. Po večerji se napotite v enega izmed živahnih pubov in klubov, kjer pogosto v živo igrajo filipinske skupine.

Plemenski lovec na glave
V soboto zjutraj si rezervirajte voden, dvourni ogled Kota Kinabaluja, ki so ga oblikovala dolga leta britanske vladavine, brutalne japonske vojaške okupacije in bombardiranja zavezniških sil med drugo svetovno vojno. Tu britanske kolonialne stavbe stojijo tik ob vojaških spomenikih, kitajskih kavarnah in tržnicah. Na ulici si privoščite hrustljave pikantne rakce in pražene džungelske vršičke.

Ne spreglejte lesene hiše starodavnih lobanj, ki jih je zbral Monsopiad, slavni plemenski lovec na glave z nadnaravnimi močmi. Njegovi potomci so postavili kulturno vas Monsopiad, kjer dobijo obiskovalci vpogled v življenje plemena Kadazandusun s pridelavo riževega vina, plemenskimi plesi in kuharskimi tečaji. Lahko pa se tudi podate čez džunglo in riževa polja do Monsopiadovega groba. Slavnega bojevnika je usmrtilo lastno pleme, potem ko je postal preveč lačen krvi in se je preveč navdušil nad sekanjem glav.

Za popoldanski prigrizek priporočajo "roti kahwin" (poročni kruh) v eni izmed živahnih pekarn. Debelo rezino kruha dobite s centimetrsko plastjo masla in enako radodarno porcijo kaye (kokosove marmelade). Po večerji zapojte z domačini, ki prisegajo na karaoke.

Na ogled orangutanov
V nedeljo ne zamudite tržnice na ulici Gaya, kjer je na prodaj vse od tradicionalnih vrtavk in plemenskih gongov do lokalnih cigar in izdelkov ročne obrti Kadazandusunov. V pičlih 15 minutah vas ladjica prepelje do orjaškega narodnega parka Tunku Abdul Rahman, ki se ponaša s petimi majhnimi otočki, koralnimi grebeni in kristalno čistim morjem. Popolno za snorklanje in piknik.

Popoldne se lahko podate v Sabah Wetlands Center, kjer lahko na prostranem območju raziskujete ekološko bogata močvirja mangrov, ki KK varujejo pred cunamiji in cikloni. Druga možnost je park Lok Kawi, kjer so glavna atrakcija orangutani, vidite pa lahko tudi druge bornejske divje živali, od pritlikavih slonov in nosorogov do malezijskega tigra.