Transilvanski Hoia-Baciu. Foto: flickr
Transilvanski Hoia-Baciu. Foto: flickr
Gozd samomorilcev - Aokigahara. Foto: flickr
Idilični Schwarzwald. Foto: EPA

Najbolj zlovešči gozdovi sveta segajo od Japonske do Mehike, od Nemčije do Romunije.
Aokigahara, Japonska: Ta gosto poraščeni gozd ob vznožju gore Fudži je znan tudi kot "Morje dreves". Gre za enega najsrhljivejših krajev na svetu, kjer naj bi podzemne zaloge železa ovirale delovanje kompasov, zaradi česar se sprehajalci pogosto izgubijo. Kar pa dela gozd Aokigahara za še bolj zloveščega, je njegova privlačnost za samomorilce. Od 50. let 20. stoletja so tu našteli že več kot 500 samomorov in ni redko, da sprehajalci naletijo na okostje, vrvi na drevesih in prazne škatlice tablet. Domačini pravijo, da slišijo duhove nesrečnikov, kako kričijo v noč.
Schwarzwald (Črni gozd), Nemčija: Brata Grimm sta postavila veliko svojih pravljic v to čarobno pokrajino vzdolž Rena na jugozahodu Nemčije, ki je videti točno tako, kot si predstavljate - tako gosto posejana z iglavci, da sončni žarki le redko prodrejo skozi. Idealni peskovnik za mitološka bitja, kot so čarodeji, volkodlaki, čarovnice in škrati.

Isla de las Munecas (Otok lutk), Mehika: Drevesa na tem otoku nedaleč od Ciudada de Mexica so navešena z na stotinami lutk, tako da je gozd videti kot iz filmske srhljivke. Edini prebivalec otoka, Don Julian Santana, je pred več kot pol stoletja v enem od kanalov na otoku odkril truplo dekleta, ob njej pa je na vodi lebdela lutka punčke. Santana jo je kot pokon žrtvi obesil na drevo, v letih od takrat pa ji je sledilo še na tisoče lutk. Zadnjo lutko je starec obesil leta 2001, preden je utonil v istem kanalu. Nekateri verjamejo, da so lutke, veliko jih je brez udov, zle; spet drugi so prepričani, da varujejo otok.

Wychwood Forest, Anglija: Roka, ki od nikoder seže in se dotakne naključnega sprehajalca. Konjska vprega s parom in dvema hlipajočima otrokoma. To so poročila iz Wychwood Foresta, ki je bil nekoč del večjega kraljevega lovišča v grofiji Oxfordshire. Najbolj skrivnosten je primer Amy Robsart, soproge grofa iz Leicestera. Robsartova je skrivnostno umrla zaradi zlomljenega vratu, se nato kot duh soočila s svojim soprogom, medtem ko je ta lovil v Wychwoodu, in napovedala, da se ji bo čez deset dni pridružil - kar se je tudi uresničilo, saj je grof nenadoma zbolel. Vsakega, ki sreča duh grofove žene, naj bi doletela podobna usoda.

Gozd Hoia-Baciu, Romunija: Transilvanski Hoia-Baciu buri ljudsko domišljijo že več kot pol stoletja. Prebivalci bližnjega kraja trdijo, da je gozd, ki ima v sredini krožno jaso - vrata, in da je veliko možnosti, da se tisti, ki gredo skozenj, ne bodo nikdar vrnili. Tisti, ki pa preživijo to izkušnjo, poročajo, kako so se ves čas, ko so bili v gozdu, počutili tesnobno in zadušno. Drevesa, ki naj bi bila nekoč pokončna in visoka, pa so danes prepletena v vozle.