Na festivalu, ki se bo virtualno odprl danes, v živo pa se začel v soboto, bo do 13. junija na voljo vrsta vodenih dogodkov in programov. Od spoznavanja užitnih divjih rastlin, čebelarskega doživetja, vezenja cvetličnih motivov in kuharskih delavnic do joge na travniku, tržnice, koncerta in predavanj. Mednarodni festival alpskega cvetja bo tako vključeval tudi botanične ture in kulinarična doživetja, posvečena divjeraslim rastlinam, cvetličnemu bogastvu Bohinja in lokalni ponudbi.

Rdeča nit 15. mednarodnega festivala alpskega cvetja je Za vsako bolezen rož'ca raste. Festival po besedah Klemna Langusa, direktorja Turizma Bohinj, predstavlja iskanje ravnotežje za dobrobit lokalnega prebivalstva in za lepo ter kakovostno doživetje za goste in obiskovalce. "Ljudje smo polni besed, kot so razvoj, napredek in konkurenčnost na eni strani ter naravovarstvo, zeleno, trajnostno, ekološko na drugi strani, med tema dvema bregovoma pa je prepad, ki ga je treba premostiti. Mednarodni festival alpskega cvetja je prav ta most za uravnoteženje razvojnih in naravovarstvenih smernic," je poudaril.

Festivalski dogodki sicer vsako leto v maju in juniju potekajo na najrazličnejših lokacijah v Bohinju, ki obsega 24 vasi, letos pa bo kar nekaj dogodkov potekalo tudi virtualno. "Festival bo mešanica digitalnega in klasičnega, nekateri dogodki bodo virtualni, nekateri pa v živo, vse skladno s pravili igre, ki so v veljavi," je še povedal Langus, ki pričakuje, da se bodo omejitve pred poletjem v čim večji meri sprostile. Lani je zaradi pandemije covida-19 tradicionalni bohinjski festival namreč v celoti potekal virtualno.