Tekmovanja se je udeležilo 50 ekip z vsega sveta. Foto: Pixabay
Tekmovanja se je udeležilo 50 ekip z vsega sveta. Foto: Pixabay

Skupina strokovnjakov vsako leto izbere novo temo, in sicer je to eden od aktualnih svetovnih izzivov. V sezoni letošnji sezoni se izziv imenuje mojstrovina, kako si lahko pomagamo s tehnologijo in umetnostjo, da bi pritegnili druge ali še povečali njihovo zanimanje za naše konjičke in dejavnosti, ki bogatijo naš prosti čas.

Tekmovanja First Lego Liga (FLL), ki je potekalo ta teden v mestu Bodo, se je udeležilo 50 ekip z vsega sveta. S konkurenco pa je pometla slovenska ekipa mladih raziskovalcev FLL in robotikov Black & White – naziv prvakov so osvojili učenci I. osnovne šole Celje.

Kot so sporočili z Zavoda Super Glavce, organizacije s statusom organizacije v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja, ki je od leta 2012 organizator in izvajalec programa in dogodkov FLL, so Maša Žlavs, Brina Hus, Neja Vogelsang, Julija Farčnik in Tjan Prtenjak, ki pa jih vodita učitelja Ingrid Zupanc Brečko in Žan Močivnik, navdušili so s svojim robotom Pingom in inovacijskim projektom Komplet Skuham.si.

Obenem so si prvo mesto prislužili tudi z izkazovanjem temeljnih vrednot FLL-ja, kot so odkrivanje, inovativnost, vpliv, vključevanje, ekipno delo in zabava.

V Sloveniji po programu FLL-ja delajo v več kot 100 šolah. Osnova programa, s katerim udeleženci usvajajo veščine 21. stoletja, sta raziskovalno delo in izobraževalna robotika. Gre za orodje učiteljev, s katerim navdušujejo otroke in mladino za učenje in raziskovanje. Med drugim se učijo prepoznavanja in reševanja težav, kritičnega razmišljanja, podjetnosti, sodelovanja ter deljenja znanja. Obenem pridobijo tudi znanje o uporabi sodobnih tehnologij v koristne, humane namene.