Američani javorjev sirup naravnost obožujejo. Foto: EPA
Američani javorjev sirup naravnost obožujejo. Foto: EPA

Pridobivajo ga iz drevesnega soka javorjev, največja proizvajalka je Kanada, sledijo pa ji Združene države Amerike, ki so hkrati tudi največji potrošnik. Američani si jutranjih palačink in vafljev skoraj ne znajo predstavljati brez javorjega sirupa, uporabljajo ga za pripravo slaščic, z njim pogosto nadomestijo sladkor. Je namreč bolj zdrav od sladkorja in tudi medu, saj vsebuje veliko mineralov, predvsem pa magnezija in cinka, zato se velikokrat znajde na programu shujševalnih kur.

Tradicionalno pridobivanje javorjevega sirupa je dokaj preprosto. Ob koncu zime v drevesa naredijo nekaj lukenj, iz njih pa nato sok počasi priteče v zbiralne posode. Pozneje ga prekuhajo, da iz njega izpari voda in ostane le 100-odstotno čist javorjev sirup, za en liter pa potrebujejo približno 40 l drevesnega soka.

Tehnološki napredek je precej spremenil tudi pridelavo javorjevega sirupa, mi pa smo v fotogaleriji zbrali nekaj utrinkov iz ameriške zvezne države Vermont, kjer se družina Adams še vedno drži tradicionalnega načina.