"Zdi se, da nihče, razen bogatega razvijalca nepremičnin, ki je to naročil, nima lepih besed o tem." Foto: AP

Pri Cambridgeu so pred leti v čast pokojnemu princu Filipu, ki je na univerzi 35 let preživel kot kancler, postavili bronasti kip. Abstraktne skulpture z akademskimi oblačili, ki nima obraza, javnost ni sprejela z odobravanjem – nekateri so jo označili za "najslabšo umetnino vseh časov".

Zaradi plazu kritik ob razkritju noben umetnik ni želel javno "priznati", da je avtor štirimetrske stvaritve vojvode Edinburškega. Naročila naj bi jo skupina Unex, katere predsednik jo je oklical za "spektakularno umetniško delo", in zanjo plačala vrtoglavih 150.000 funtov (okoli 175.000 evrov). Sporno umetnino, imenovano The Don, naj bi ustvaril urugvajski kipar Pablo Atchugarry. Sam je te trditve zanikal in jih oklical za nasilje in razžalitev.

"Nespodoben" kip, ki so ga postavili, čeprav cambriški svet ni dal dovoljenj zanj, je tako že dlje časa jabolko spora v svetu umetnosti in lokalne skupnosti. Mestni svet Cambridgea je zdaj izdal poziv, v katerem od Unex Groupa zahteva, da do avgusta kip odstrani. Vseeno pa dovoljuje možnost pritožbe.

"To delo nima nobene povezave s tem mestom, ogrozilo bo kakovost nadaljnjega razvoja," je dejala Nadine Black iz sveta, ki je poudarila, da je to "verjetno delo najslabše kakovosti, ki je bilo kadar koli predloženo svetu", poroča Guardian.

"Zdi se, da nihče, razen bogatega razvijalca nepremičnin, ki je to naročil, nima lepih besed o tem," je poudarila Katie Thornburrow, izvršna svetnica za načrtovanje, nadzor gradnje in infrastrukturo, in dodala, da bodo veseli, ko kipa ne bo več. "Vseeno smo jezni, da so ga lahko preprosto odložili tja in nato prisilili svet, da porabi čas in denar za to, da ga odstranijo," je še pristavila.