Novoletno kopanje v Kamniški Bistrici

Zaradi epidemije covida-19 je bilo letos na prvi dan novega leta manj skokov v morje, reke in jezera, kot smo bili že skoraj vajeni. Tekači na dolge proge pa se svojemu že tradicionalnemu novoletnemu kopanju v Kamniški Bistrici v jezercu ob njenem glavnem izviru tudi letos niso želeli odpovedati. Bilo jih je nekaj manj, a tradicijo so obdržali.

Zrak je imel stopinjo ali dve pod minusom, voda v izviru Kamniške Bistrice pa je bila toplejša, saj je imela tokrat cele štiri stopinje Celzija, kar je tiste pogumneže, ki so se danes potopili vanjo, prav navdušilo.

Da je voda "v redu", je odgovorila plavalka Mateja. "Malo topla se mi zdi letos. Ne vem, kaj je narobe. Je z nami kaj narobe ali pa je narava poskrbela za to. Tako da je super, super," pa je bil nad temperaturo vode navdušen Vlado.

"Da, zelo je sveže. Ampak za leto 2021 bo tale voda vse, kar je bilo starega, odplaknila, zdaj pa v nove zmage," pa je občutke in razloge za podvig plavalcev in tekačev povzel Jernej.

Pred skokom so kopalci pretekli pot do izvira iz bližnje Strahovice. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Pred skokom so kopalci pretekli pot do izvira iz bližnje Strahovice. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pred skokom še tek

Preden so se potopili v Bistrico, so, kot se za tekače spodobi, za ogrevanje pretekli kakih 8 km od Stahovice. "Mi smo tekači. Skupaj se pripravljamo, skupaj treniramo, smo tudi triatlonci," je dogodek opisal Miran Žgajnar, eden od začetnikov tradicije. "Nas je sicer več, a letos nas je bilo zaradi korone malo manj. Upamo, da bomo šli še naprej, da bo leto 2021 boljše kot leto 2020."

Tokrat so novoletni potop pripravili že osmo leto zapored. Začetkov se spominja Robert Podbevšek, ki je že takrat sodeloval v akciji: "Prijatelj je sodeloval pri organizaciji novoletnega skoka v morje, zato smo rekli, zakaj ne bi poskusili kaj drugega, kjer je voda še hladnejša. Bistrica ima običajno štiri, pet stopinj v tem obdobju, tako da je v redu."

Novoletno kopanje je za tekače že skoraj običaj, a kot poudarjajo, je pri tem najpomembneje to, da se nekoliko drugače družijo in poveselijo.

Skoka v ledeno novoletno vodo so se nekateri udeležili tudi po drugih krajih v Sloveniji, na primer v kranjskogorskem jezeru Jasna.