Pomanjkanje so povzročili zaskrbljenost zaradi čezmerne proizvodnje jajc na Norveškem in učinki ptičje gripe. Foto: AP
Pomanjkanje so povzročili zaskrbljenost zaradi čezmerne proizvodnje jajc na Norveškem in učinki ptičje gripe. Foto: AP

Nekateri Norvežani so za jajca prepotovali velike razdalje – obupanci so se odpravili tudi v švedsko nakupovalno središče Nordby, ki je tik ob meji, približno 100 kilometrov južno od Osla. V eni izmed tamkajšnjih živilskih trgovin je zmanjkalo jajc, v drugi so morali omejiti število kupljenih jajc na tri pakete po 20 jajc na gospodinjstvo.

Razlog za obilno kupovanje čez mejo ni samo dejstvo, da so tamkajšnje trgovine bolje založene z jajci, ampak so ta tudi cenovno dostopnejša – so tudi do 30 odstotkov cenejša, poroča AP.

Zaskrbljenost zaradi čezmerne proizvodnje jajc na Norveškem, eni izmed najdražjih držav na svetu, je povzročila, da so kmetom ponudili nadomestilo za zmanjšanje proizvodnje jajc. To in učinki ptičje gripe so povzročili pomanjkanje jajc.

Številni prebivalci, ki živijo na južnem delu Norveške, se sicer redno odpravijo na nakupovalna potovanja čez mejo na Švedsko, kjer je davek na dodano vrednost izdelkov in storitve nižji. To se je razvilo v donosen posel za lastnike švedskih trgovin.