O stričku Hajiju je bil posnet tudi kratki dokumentarni film z naslovom Nenavadno življenje strička Hajija. Foto: YouTube
O stričku Hajiju je bil posnet tudi kratki dokumentarni film z naslovom Nenavadno življenje strička Hajija. Foto: YouTube

Iranski puščavnik, ki so ga klicali Amou Haji oz. striček Haji, je umrl v nedeljo v svoji kolibi v bližini vasi Dejgah na jugu države. Haji je zaslovel pred leti, ko so njegovo zgodbo v svet poslali iranski mediji. Ker ga je bilo neznansko strah umivanja, saj je bil prepričan, da bo zbolel in umrl, če njegova koža pride v stik z milom ali vodo, se je temu – za večino zares vsakdanjemu – opravilu upiral več kot 65 let.

Kot je leta 2014 poročal Teheran Times, je Haji dolgo živel v jami, ki si jo je izkopal sam, dokler mu niso vaščani zgradili zidane kolibe in ga (s težavo) prepričali, da se je vselil vanjo. V pogovoru za časopis je Haji razkril, da živi od tistega, kar najde, največkrat so bile to divje živali, najraje pa je imel ježevca. Domačini so takrat za časopis sicer povedali malo drugačno zgodbo, in sicer da ga pogosto vidijo, ko ob cestah pobira mrhovino, da pije zgolj umazano vodo iz stare pločevinke za olje in da – ko mu zmanjka cigaret – v pipo tlači posušene živalske iztrebke.

Dolgo življenje brez ustreznih higienskih pogojev je sicer pustilo posledice – bil je vidno zanemarjen, umazan, poln gnojnih ran in izpuščajev, je pred osmimi leti še pisal časopis. Zakaj točno je odklanjal (čisto) vodo, ni jasno, sam je dejal le, da umivanja ne prenese zaradi travm iz mladosti.

Pred nekaj meseci so ga vaščani sicer končno prepričali, da se umije. Le malo pozneje je zbolel in si ni več opomogel, je poročala iranska tiskovna agencija IRNA.

Haji sicer ni bil uradno vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot človek, ki se najdlje ni umival, saj bi bilo to nemogoče dokazovati za nazaj. Ni pa bil edini, ki je zagovarjal življenje brez čiste vode. Podobno je bilo tudi življenjsko vodilo nekega Indijca, ki je živel v vasi blizu Varanasija. Vsak dan več kot 30 let se je namesto v vodi, "okopal" v "ognjeni kopeli – zakuril je ogenj, pokadil zvitek marihuane in nato meditiral ter stoječ na eni nogi molil k Šivi, je leta 2009 poročal Hindustan Times. Kaj se je z njim zgodilo, ni jasno.