Uro bo morda prodal na svoji dobrodelni dražbi v Kitzbühelu. Foto: AP
Uro bo morda prodal na svoji dobrodelni dražbi v Kitzbühelu. Foto: AP

Arnolda Schwarzeneggerja je doletel kazenski davčni postopek zaradi zapletov ob prihodu v Nemčijo, kamor je pripotoval iz Los Angelesa. "Izdelka, ki je bil uvožen iz držav, ki niso članice Evropske unije, ni prijavil," je za CNN povedal tiskovni predstavnik münchenske carine Thomas Meister in pojasnil, da se mora, če blago ostane v EU-ju, to prijaviti.

"Na letališču v Münchnu je bil pridržan za tri ure, ker je potoval s svojo uro, jo bo morda prodal na svoji dobrodelni dražbi v avstrijskem mestu Kitzbühel," pa je razkril vir blizu igralca in dodal, da naj bi šlo za uro švicarske luksuzne znamke Audemars Piguet. Ta je vredna kar 26.000 evrov in je bila narejena posebno za zvezdnika.

Od Schwarzeneggerja, ki je zatrdil, da bo ura donirana njegovi pobudi Schwarzenegger Climate Initiative, po besedah vira nikoli niso zahtevali, da izpolni obrazec. 76-letnik naj bi iskreno odgovoril na vsako vprašanje carinikov. "Ves čas je sodeloval, čeprav je šlo za nesposobno pretresanje, popolno komedijo napak, ki bi naredila zelo smešen policijski film," je dodal vir.

Cariniki so mu zaračunali 35.000 evrov, kar je vključevalo 4000 evrov davka in 5000 evrov kazni. Zvezdnik naj bi se strinjal, da bo s kreditno kartico plačal davke na uro, pravila pa narekujejo, da se mora polovica tega plačati z gotovino. Cariniki naj bi vseeno eno uro neuspešno poskušali uporabiti napravo za kreditne kartice.

Ko so obupali, so ga peljali do banke in zahtevali, naj dvigne gotovino na tamkajšnjem bankomatu. Ta je imel na žalost prenizek limit, banka pa je bila zaprta. Ko so se vrnili na carino, je drug zaposleni prinesel nov stroj za kreditne kartice, ki pa je le deloval.

Nekdanjega kalifornijskega guvernerja so zatem izpustili, da je lahko že odpotoval naprej.