V znak spoštovanja trajnosti je britanski vladar stal ob prvem živem božičnem drevesu v Buckinghamski palači, ki ga krasijo naravni okraski. Foto: Reuters
V znak spoštovanja trajnosti je britanski vladar stal ob prvem živem božičnem drevesu v Buckinghamski palači, ki ga krasijo naravni okraski. Foto: Reuters

Božično voščilo kralja Karla III. je bilo tudi v skladu s temo javne službe, s katero je bilo prežeto že njegovo majsko kronanje. V vnaprej posnetem videoposnetku se je monarh navezal na Jezusovo življenje in njegovo sporočilo glede služenja tistim manj privilegiranim, ko je počastil "nesebično vojsko", ki s tem, ko pomaga drugim, po njegovo tvori "hrbtenico družbe".

"Moje srce je ogrelo nešteto primerov domiselnih načinov, na katere ljudje skrbijo drug za drugega, se trudijo pomagati ljudem okoli sebe preprosto zato, ker vedo, da je to prav," je dejal med svojim drugim božičnim govorom, odkar se je po smrti kraljice Elizabete II. lanskega septembra povzpel na prestol, a prvim po njegovem uradnem kronanju.

Na božični dan se je britanska kraljeva družina udeležila božične maše. Foto: AP
Na božični dan se je britanska kraljeva družina udeležila božične maše. Foto: AP

Kralj je obenem poudaril Kristusove besede: "Storite drugim, kar bi želeli, da bi drugi storili vam," in tako omenil "vse bolj tragičen konflikt po svetu", s čimer se je nanašal tudi na vojno v Ukrajini ter vojno med Izraelom in Hamasom. "Opominjajo nas, naj se postavimo v kožo naših sosedov in naj iščemo dobro v njih, kot bi iskali dobro v sebi," je rekel in dodal, da se zahvaljuje vsem, ki služijo drug drugemu in iščejo dobro v drugih, poroča AP.

Prvo živo drevesce v palači naj bi ponovno zasadili po praznikih

Karel III. se sicer že dolgo zavzema za varstvo okolja in je pred kratkim tujim voditeljem na podnebni konferenci COP28 povedal, da doseganje ciljev glede podnebja ostaja "strašno daleč". V svojem govoru pa je omenil, kako je opazil, da se je zavedanje, da je Zemljo treba zaščititi, povečalo, to pa naj bi mu vlilo pogum. "Skrb za to stvaritev je odgovornost ljudi vseh ver in tistih brez nje. Zanjo skrbimo zaradi naših vnukov," je še poudaril.

V znak spoštovanja trajnosti je britanski vladar v videoposnetku stal ob božičnem drevesu v Buckinghamski palači, ki jo krasijo naravni okraski iz lesa, posušenih pomaranč, storžev in papirja. Drevo, ki je obenem prvo živo drevesce v palači, naj bi ponovno zasadili po praznikih.

Govor pospremil videoposnetek njegovih vrhuncev leta

Med njegovim govorom je sicer videoposnetek pokazal njegove vrhunce preteklega leta. To je vključevalo tudi njegovo pomoč pri sajenju drevesa v Keniji med njegovim prvim državniškim obiskom države Britanske skupnosti narodov (Commonwealth) kot monarh, kjer se mu je pridružila tudi kraljica žena Camilla. Del posnetkov je bila tudi njegova izjava na kronanju, ko je dejal: "Nisem prišel, da bi drugi služili meni, ampak da bi jaz služil drugim."

V kratkem filmu se je pojavil tudi njegov najstarejši sin William, ki je obenem tudi prestolonaslednik, kako s svojo družino pomaga obnoviti skavtsko kočo. Med posnetki pa ni njegovega najmlajšega sina Harryja, ki je letos za napetost poskrbel z izdajo svoje knjige spominov Spare, na kronanje pa je prišel sam in sedel v tretji vrsti.