Postal je prvi član britanske kraljeve družine po približno 130 letih, ki je pričal na sodišču. Foto: EPA
Postal je prvi član britanske kraljeve družine po približno 130 letih, ki je pričal na sodišču. Foto: EPA

Tudi princ Harry je s tožbo Mirror Group Newspapers (MGN), ki izdaja časopise The Mirror, Sunday Mirror in Sunday People, zahteval odškodnino, ker naj bi novinarji časopisne hiše vdirali v njegov telefon, pridobivali informacije pod pretvezo in izkoriščali zasebne preiskovalce za nezakonite dejavnosti. V okviru tožbe je postal prvi član britanske kraljeve družine v več kot stoletju, ki je pričal na sodišču.

Sorodna novica Princ Harry pričal o trpljenju zaradi vdora britanskih tabloidov v njegovo življenje

Mirrorjevo obsežno vdiranje v telefone slavnih med letoma 2006 in 2011 je bilo končno le dokazano, sodnik višjega sodišča v Londonu Timothy Fancourt pa je tako tudi potrdil, da so to najverjetneje pozorno nadzirali zaposleni časopisne skupine. Glede tožbe princa Harryja je odločil, da je 15 od 33 spornih člankov nastalo zaradi vdora v telefon princa ali njegovih bližjih oziroma so nastali ob pomoči nezakonitega zbiranja informacij med letoma 2003 in 2009. Sodnik je poudaril, da je bil obseg vdora sicer skromen. "Vojvoda je bil v svojih pričanjih nagnjen k domnevi, da je vse objavljeno rezultat prestrezanja glasovne pošte, saj je bilo v tistem času v časopisni hiši Mirror zelo razširjeno vdiranje v telefone," je dodal sodnik.

Odločil je, da zaradi prikrivanja vodij vojvoda Susseški dobi 140.600 funtov (približno 163.000 evrov) odškodnine. Sodišče je namreč na podlagi trdnih dokazov ugotovilo, da naj bi nadrejeni vedeli za neprimerno prakso, jo prikrili in jo zamolčali, obenem pa jo z veseljem tudi izkoriščali. Med njih spada tudi Piers Morgan, ki je bil med letoma 1996 in 2004 urednik Daily Mirrorja. Ta je svojo vpletenost pri vdiranju v telefon vedno zanikal.

"Potrebujemo svoboden in pošten tisk, ki prevzame odgovornost, ko je to potrebno"

Princ Harry, ki se razsodbe sicer ni udeležil v živo, naj bi jo pa gledal prek videoprenosa, je v prvem odzivu prek svoje odvetniške ekipe zmago označil za pravično in spodbudno. "Danes je pomemben dan za resnico in odgovornost," je dejal 39-letnik in ob tem pozval oblasti ter policijo k uvedbi preiskave v tem primeru, da se ugotovi, kdo je kršil zakon.

"Moja zaveza h končanju tega primera temelji na mojem prepričanju o naši kolektivni potrebi in pravici do svobodnega in poštenega tiska, ki prevzame odgovornost, ko je to potrebno. To je tisto, kar potrebujemo v Veliki Britaniji in po vsem svetu," je povedal in dodal, da se misija, v okviru katere se bori proti tistim, ki naj bi bili zločinci, zamaskirani kot novinarji, nadaljuje.

Sorodna novica Harry želi s tožbo "ustaviti sovraštvo" medijev do njega in Meghan

Tiskovni predstavnik časopisne hiše je delil, da se opravičujejo za zgodovinske kršitve. Zagotovil je, da so prevzeli polno odgovornost in da bodo plačali ustrezno odškodnino.

Poleg princa je Mirror zaradi domnevnega nezakonitega pridobivanja informacij tožilo približno 100 drugih ljudi, od igralcev in športnikov pa do tistih, ki so bili zgolj v stiku s slavnimi, med njimi Michael Turner in Nikki Sanderson. Obravnave so se končale junija, med drugim so v sedmih tednih zaslišali nekdanje novinarje, urednike in zasebne preiskovalce.

Ta primer je le eden izmed več sodnih bitk Harryja. Pridobil si je namreč pravico do sojenja v podobnem primeru vdiranja v telefon od Associated Newspapersa, založnika Daily Maila in Mail on Sunday, ki ga je sprožil z uglednimi osebami, vključno s pevcem Eltonom Johnom.
Obtožbe o nezakonitem ravnanju od News Corp News Group Newspapersa, založnika Suna, bodo prav tako šle na sojenje.