Med nastajanjem albuma Skeleton Tree je Cava doletela osebna tragedija: izgubil je 15-letnega sina. Temno obdobje neposredno po Arthurjevi nesreči tematizira tudi film Andrewa Dominika. Foto: EPA
Med nastajanjem albuma Skeleton Tree je Cava doletela osebna tragedija: izgubil je 15-letnega sina. Temno obdobje neposredno po Arthurjevi nesreči tematizira tudi film Andrewa Dominika. Foto: EPA
Album Skeleton Tree je na ravni globoko osebnoizpovedne mojstrovine verjetno primerljiv z Bowiejevim labodjim spevom, albumom Blackstar. Foto: MMC RTV SLO

Priljubljeni avstralski pevec Nick Cave, ki je svoja čustva v preteklosti izražal izključno skozi glasbo, je tokrat prvič odkrito spregovoril o bolečini, ki jo čuti še leta po tragediji, v kateri je umrl njegov sin Arthur.

Neki oboževalec je na Cava naslovil pismo, v katerem je iskreno zapisal, da še vedno čuti povezavo s prijateljem, ki je preminil pred nekaj meseci "Če ljubimo, potem tudi žalujemo ... še vedno čutim prisotnost svojega sina, čeprav ga ni več med nami," mu je odgovoril glasbenik, pismo pa ga je spodbudilo k temu, da je svojo izpoved nadaljeval.

"Žalovanje je grozljiv opomnik na globino naše ljubezni. Kot ljubezen je tudi žalovanje neizogibno," je še zapisal in dodal, da tudi sam vsak dan čuti sinovo prisotnost. "Slišim, kako se pogovarja z mano, kako me vodi, čeprav ga ni tukaj."

Arthur je julija 2015 tragično umrl pri padcu z 18 metrov visoke pečine Ovingdean Gap v Sussexu. Kmalu po prihodu v bolnišnico je umrl.

Tik pred smrtjo je bil z njim prijatelj, čigar imena iz pravnih razlogov niso razkrili. Kot je povedal, sta si z glasbenikovim sinom razdelila tri tablete LSD-ja in bila sprva dobro razpoložena in srečna. Ko pa je Arthur začel halucinirati, sta se razšla, je prijateljevo izjavo takrat povzela policija.

Sinu je Nick Cave posvetil marsikateri koncert, tudi tistega v Sloveniji leta 2017. Avstralčev 16. album Skeleton Tree, ki je bil jedro takratne svetovne turneje, je namreč nastal v obdobju neposredno po tem, ko je 15-letnik umrl v tragični nesreči.

Tudi film, ki ga je leta 2016 režiral Andrew Dominik, dokumentira glasbenikovo pot skozi temo, torej omenjeno žalostno epizodo iz Cavovega zasebnega življenja.