Janez Vodiškar. Foto: BoBo
Janez Vodiškar. Foto: BoBo

Janez Vodiškar z UKC-jem Ljubljana intenzivno sodeluje zadnji mesec, v zadnjih dneh pa so opravili dve "relativno kompleksni operaciji dveh otrok". "Vse je za zdaj šlo, kot mora, kar pomeni, da celotna ekipa funkcionira in da funkcionira zdravljenje prirojenih srčnih napak v kliničnem centru," je dejal.

Generalni direktor UKC-ja Marko Jug je pojasnil, da so pogodbo o delni zaposlitvi podpisali v četrtek, ta pa omogoča, da ima Vodiškar tudi formalno funkcijo v UKC-ju Ljubljana. Po pogodbi bo kirurg opravljal tudi konziliarna mnenja na daljavo, sodeloval v konzilijih, prevzel vodenje in pripravil strategijo centra.

Vodiškar je pojasnil, da je zdaj v UKC-ju Ljubljana zaposlen za 25 odstotkov delovnega časa, po podjemni pogodbi pa bo dodatno opravljal tudi operativno dejavnost. V Sloveniji bo približno 10 dni na mesec.

Ker zakonodaja v javni zdravstveni mreži ne predvideva sklepanja podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi, je ministrstvo za zdravje po besedah Juga program otroške srčne kirurgije s sklepom umestilo med dejavnosti, kjer je to mogoče. Podjemna pogodba, sklenjena z Vodiškarjem, zato za zdaj velja do 31. oktobra, a Jug pričakuje, da bo ministrstvo omenjen sklep podaljšalo.

Generalni direktor je opozoril, da ima center bogato tradicijo zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami in da gre za delo ekipe ljudi, ne pa enega zdravnika ali medicinske sestre. "Kar je center potreboval, je bil še en dodaten vrhunski srčni kirurg, ki zna obvladovati tudi najtežje operacije," je poudaril. Ob tem se je Vodiškarju zahvalil, da je sprejel vabilo.

Vodiškar je bil pred leti že zaposlen v UKC-ju Ljubljana. Zdaj pa je delno zaposlen v svoji matični kliniki v Stuttgartu in delno v UKC-ju Ljubljana.

Po odpovedi Mihe Weissa je UKC Ljubljana maja ostal z enim otroškim srčnim kirurgom – Igorjem Šehićem. Predtem je marca z UKC-jem Ljubljana sodelovanje prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer. Jug se je Šehiću zato danes javno zahvalil.

Trenutno tako v največji zdravstveni ustanovi v državi delujeta dva otroška srčna kirurga, kar je po oceni vodstva dovolj, da ne bo potrebno napotovanje otrok v tujino, razen v redkejših primerih zahtevnejših posegov, denimo pri otrocih z zelo redkimi in kompleksnimi srčnimi napakami. Te bodo zdravile partnerske bolnišnice, med njimi tudi klinika v Stuttgartu, kjer je zaposlen Vodiškar, pa tudi center v Münchnu.

Center za zdravljenje bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami so v UKC-ju Ljubljana želeli vzpostaviti že pred leti, a so se pojavile težave, je spomnil Jug. Center obravnava otroke s prirojenimi srčnimi napakami, ki jih spremlja tudi v odrasli dobi. Tako trenutno ob nekaj manj kot 20 otrocih obravnavajo tudi 10 odraslih.