Foto: Zajem zaslona/Reuters
Foto: Zajem zaslona/Reuters

Zdravnik na področju nalezljivih bolezni v Canberri Sanjaya Senanayake je dejal, da so bili vsi v operacijski sobi šokirani, ko je kirurg izvlekel osem centimetrov dolgo živo rdečo glisto. Po njegovih besedah gre za novo okužbo, ki je doslej še niso zaznali pri ljudeh.

Glista Ophidascaris robertsi je običajna za pitone, ki živijo v večjem delu Avstralije.

Znanstveniki pravijo, da je glista v žensko verjetno prišla med nabiranjem vrste špinače ob jezeru, kjer živi. Avstralski strokovnjak na področju zajedavcev Mehrab Hossain je dejal, da sumi, da je ženska postala gostitelj za glisto po uporabi rastlin, okuženih z iztrebki pitona in jajčeci zajedavcev, pri kuhanju.

Zdravniki so dejali, da je imela ženska "neobičajen skupek simptomov", in sicer bolečine v trebuhu, kašelj in znojenje ponoči, kar je vodilo v vse večjo sklerozo in depresijo.

V bolnišnico je odšla konec januarja leta 2021. Kasneje je slikanje pokazalo "netipično lezijo v desnem čelnem režnju možganov". Vzrok njenega stanja pa je razkril šele kirurški nož med biopsijo junija lani, poroča BBC, ki dodaja, da je po operaciji dobro okrevala. Kot dodaja BBC, je bil zajedavec v možganih lahko do dva meseca.

Raziskovalci opozarjajo, da primer poudarja povečano nevarnost prenosa bolezni in okužb z živali na ljudi.

Hossain je v članku zapisal, da pred tem o vdoru ličink omenjene gliste v možgane niso poročali. Izpostavil je tudi, da je rast ličinke tretjega stadija v človeškem gostitelju pomembna, saj prejšnje eksperimentalne študije niso pokazale razvoja ličink pri domačih živalih, kot so ovce, psi in mačke.

Avstralska nacionalna univerza je sporočila, da so v zadnjih 30 letih odkrili 30 novih vrst okužb. V treh četrtinah gre za nalezljive bolezni, ki so prešle z živali na ljudi.

Po besedah Senanayakeja to dokazuje, da se z naraščanjem populacije ljudje vse bolj približujemo in posegamo v habitate živali. "To je problem, ki se pojavlja vedno znova, pa naj gre za virus nipah, ki se je z divjih netopirjev prenesel na domače prašiče in nato na ljudi, ali za koronaviruse, kot sta sars ali mers, ki se je z netopirjev prenesel na drugo žival in nato na ljudi," je dejal.