Italija uvaja omejitev gibanja do 3. decembra. V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili 30.550 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je še 352 bolnikov s covidom-19, skupaj 39.764. Aktivno okuženih je v slovenski zahodni sosedi 443.235 ljudi. V bolnišnicah je 22.116 covidnih bolnikov, kar je približno tisoč več kot v torek. Od tega jih je na intenzivni negi 2292. Foto: EPA
Italija uvaja omejitev gibanja do 3. decembra. V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili 30.550 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je še 352 bolnikov s covidom-19, skupaj 39.764. Aktivno okuženih je v slovenski zahodni sosedi 443.235 ljudi. V bolnišnicah je 22.116 covidnih bolnikov, kar je približno tisoč več kot v torek. Od tega jih je na intenzivni negi 2292. Foto: EPA

Tovrstne prepovedi so do zdaj veljale le v posamičnih deželah. Šolarji od 6. leta naprej bodo morali pri pouku ves čas nositi zaščito za predel nosu in ust. Na srednjih šolah bo pouk potekal na daljavo.

V skladu z omejitvami bodo zaprti muzeji in razstave, sredstva javnega prevoza bodo lahko le polovično zasedena. Trgovska središča bodo ob koncih tedna zaprta, odprti bodo le trgovine z živili, lekarne in kioski.

Tako se bodo oblasti ciljno odzivale na razmere v posamičnih deželah glede na epidemiološko sliko in državi prihranile splošno karanteno, kakršna je veljala marca in aprila.

Delno zaprtje na severu, tudi v Lombardiji, in v Kalabriji

Na rdečih območjih, v Dolini Aoste, Piemontu, Lombardiji in Kalabriji, bodo s petkom za najmanj dva tedna uvedli delno zaprtje, poroča AP. Prebivalci, gre za približno 16,5 milijona od 60 milijonov prebivalcev, bodo lahko domovanja zapustili zgolj iz službenih ali zdravstvenih razlogov in zaradi spremstva otrok v šolo. Pokrajino bo moč zapustiti le izjemoma. Tovarne in drugi industrijski obrati bodo ostali odprti, enako tudi frizerski saloni in brivnice.

Zaprti bodo fitnesi, s športom pa se bo mogoče ukvarjati le blizu doma, pri tem pa bo potrebno nositi zaščitno masko in vzdrževati medsebojno razdaljo enega metra. Zaprti bodo tudi gostinski obrati, mogoča bosta le dostava in prevzem hrane.

Manj stroge omejitve je vlada uvedla za Sicilijo in Apulijo, kjer bodo lahko ljudje zapuščali svoje domove, ne bodo pa smeli potovati med mesti ali regijami. Restavracije bodo lahko le dostavljale hrano, možen je tudi prevzem hrane.

Kot je dejal Conte, bi morali ukrepi stopiti v veljavo v četrtek, a bodo v petek, da se lahko opravijo potrebne priprave.

Razdelitev dežel v tri območja tveganja

Italijanska vlada za zajezitev epidemije sledi novi strategiji s tremi različnimi območji tveganja. 20 italijanskih dežel bo glede na dejavnik prenosa okužb in druge parametre razdeljenih na rdeča, oranžna in zelena območja. Pri tem bodo med drugim upoštevana merila, kot so število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi, število okuženih v domovih za starejše in število obolelih v domači izolaciji.

  • Hrvaški zdravniki zahtevajo zaostritev ukrepov

S Hrvaškega so sporočili, da so v zadnjem dnevu izvedli 9206 testov, od katerih jih je bilo 2480 pozitivnih, umrlo je 26 okuženih. Trenutno je v bolnišnici 1221 obolelih, od tega jih je 118 priključenih na respiratorje. Skokovito narašča število okuženih v županiji Mesto Zagreb, 677, nekoliko manj v Zagrebški županiji, 137. V Istrski županiji so potrdili 53 okužb.

Medtem je šest združenj hrvaških zdravnikov od vlade zahtevalo nujno zaostritev ukrepov, da se ne bi zgodil zlom zdravstvenega sistema. Menijo, da se bodo morali brez strožjih ukrepov, kakršne so uveljavile nekatere evropske vlade, že konec novembra odločati, kateremu bolniku bodo reševali življenje, kateremu pa ne, ker ne bo dovolj bolniških postelj in medicinskih ventilatorjev za vse.

Ženska z vozičkom v hrvaški prestolnici Zagrebu. Foto: EPA
Ženska z vozičkom v hrvaški prestolnici Zagrebu. Foto: EPA

Poudarili so, da se je od začetka oktobra število covidnih bolnikov in tistih, priključenih na medicinske ventilatorje, potrojilo ter da je del bolnišnic v notranjosti države že zapolnil svoje zmogljivosti. V pismu vladi so tudi navedli, da bo nadaljevanje obstoječega trenda dnevnega povečanja obolelih s covidom-19 do konca novembra pomenilo dodatnih 3000 ljudi, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje.

  • BiH: 1700 okužb, 39 mrtvih

Iz Bosne in Hercegovine (BiH) poročajo o največjem številu umrlih zaradi koronavirusne bolezni 19, saj je v zadnjem dnevu umrlo 39 obolelih, na novo so potrdili 1700 okužb: 1234 v Federaciji BiH-a in 500 v Republiki Srbski. Izvedli so približno 4400 testov, kar je največ do zdaj.

V Federaciji BiH-a je v zadnjem dnevu umrlo 16 ljudi, v Republiki Srbski pa 23, od tega samo v Banjaluki devet. V Sarajevu so potrdili 300 okužb.

Preobremenjeni zdravstveni sistem v državi se spopada z vse večjimi pritiski. V Sarajevu, kjer je 3700 aktivnih okužb, tako bolniki stojijo v vrstah in več ur čakajo na zdravniški pregled v zdravstvenih ustanovah.

  • V Avstriji več kot 6000 okuženih

Avstrijske oblasti so prvič potrdile 6211 okuženih, kar je največ do zdaj. V državi s tem tednom začenjajo veljati strožji omejitveni ukrepi, saj velja omejitev gibanja med 20. in 6. uro, javno življenje je ustavljeno, delujejo le restavracije, ki imajo dostavo hrane.

Italija vzpostavlja policijsko uro po vsej državi
  • V Srbiji prvič več kot 2000 novih okužb

V Srbiji so v preteklih 24 urah ob 12.617 testih potrdili 2412 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okužb od začetka epidemije. Zaradi covida-19 je umrlo šest bolnikov. Epidemiološke razmere v Srbiji se slabšajo najhitreje v Evropi, so opozorili v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Največ na novo okuženih so v preteklih 24 urah potrdili v Beogradu, kjer so našteli 1106 novih primerov. V bolnišnicah zdravijo 2014 obolelih s covidom-19, med katerimi jih je 53 priključenih na medicinske ventilatorje.

  • Črna gora: Zaostrovanje ukrepov ob rekordnem porastu okužb
Prizor s pogreba 82-letnega metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija, ki je umrl s covidom-19. Na pogrebu se je zbralo več tisoč ljudi, kar je prispevalo k porastu okužb. Foto: EPA
Prizor s pogreba 82-letnega metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija, ki je umrl s covidom-19. Na pogrebu se je zbralo več tisoč ljudi, kar je prispevalo k porastu okužb. Foto: EPA

Črnogorske oblasti ob porastu okužb z novim koronavirusom zaostrujejo ukrepe v več mestih po državi, med drugim v Podgorici. Porast okužb epidemiologi pripisujejo množičnemu zbiranju v zadnjih dneh, predvsem na pogrebu metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija. V zadnjem dnevu so sicer ob 2004 testiranjih potrdili rekordnih več kot 870 novih okužb, kar je največ do zdaj. Zaradi alarmantnih epidemioloških razmer se je inštitut za javno zdravje odločil za zaostritev ukrepov v Podgorici, Cetinju, Budvi in Ulcinju. Od petka bodo tam zaprti gostinski objekti in šole. Poleg tega se člani različnih gospodinjstev ne bodo smeli družiti v stanovanjih in hišah. Ti ukrepi bodo veljali najmanj 14 dni.

  • Izvid testa madžarskega zunanjega ministra pozitiven na novi koronavirus
Madžarski zunanji minister Peter Szijjart je trenutno v bolnišnici na Tajskem. Foto: Reuters
Madžarski zunanji minister Peter Szijjart je trenutno v bolnišnici na Tajskem. Foto: Reuters

Z novim koronavirusom pa je okužen madžarski zunanji minister Peter Szijjart. Trenutno je sicer na turneji v Aziji, izvid njegovega testa pa je bil še pred odhodom negativen, nato pa na novem testiranju v Bangkoku, kamor je prispel po obisku Kambodže, pozitiven. Minister nima simptomov, a je bil v skladu s tamkajšnjo ureditvijo sprejet v bolnišnico v tajski prestolnici. Madžarske oblasti nameravajo zagotoviti njegovo vrnitev v Budimpešto, kjer naj bi odšel v samoosamitev.

Na Madžarskem se epidemiološke razmere zaostrujejo, od polnoči v državi znova veljajo posebne pravne razmere, ki s sabo prinašajo nove omejitvene ukrepe. Od polnoči do 5. ure bo v veljavi policijska ura, zaprti so vsi nočni klubi, parkirišča pa so brezplačna, da bi zmanjšali gnečo na sredstvih javnega prevoza.

Na športnih prireditvah, v gledališčih in kinodvoranah bodo morali zmanjšati število gledalcev, tako da bo lahko zaseden vsak tretji sedež, obvezno pa bo nošenje zaščitnih mask.

  • Rusija, Bolgarija in Poljska znova z več okuženimi
Ukrepi na Madžarskem manj strogi kot v Sloveniji

19.768, tolikšno je bilo potrjeno število novih okužb v Rusiji, kar je največji dnevni porast od začetka epidemije. Umrlo je 389 obolelih s covidom-19, kar je prav tako rekordno veliko. Število do zdaj potrjenih okužb v Rusiji je skupno 1.266.931, s covidom-19 povezanih smrti pa 29.217. Samo v Moskvi so v preteklem dnevu potrdili več kot 5800 okužb.

V Bolgariji, ki ima približno sedem milijonov prebivalcev, pa so v zadnjem dnevu potrdili 4041 okužb, od tega skoraj polovico v prestolnici Sofiji. Skupno število potrjenih okužb v Bolgariji je naraslo na 60.573.

V Rusiji 19.000 novih okužb v enem dnevu

O večjem številu okužb pa poročajo tudi iz Poljske, kjer so potrdili 24.692 novih okužb v zadnjem dnevu, skupno skoraj 44.000 okužb, in 373 umrlih. Virus se praviloma najhitreje širi v velikih mestih, opozarjajo na poljskem ministrstvu za zdravje in ljudi v mestih še posebej pozivajo k doslednemu spoštovanju ukrepov. Nošnja zaščitnih mask na javnih mestih je sicer na Poljskem obvezna, večina pouka v osnovnih in celoten pouk v srednjih šolah od nedavnega poteka na daljavo, restavracije lahko izvajajo le dostavo hrane na dom. Zaprti so bazeni in telovadnice po vsej državi.

  • Finska primer uspešnega boja proti epidemiji

Čeprav je velik del mednarodne pozornosti usmerjen v svojevrsten švedski pristop do epidemije, je Finski potihoma uspelo ohraniti raven okužb do petkrat pod evropskim povprečjem, število smrti zaradi covida-19 glede na število prebivalcev pa predstavlja desetino smrti pri njeni švedski sosedi.

Raven širjenja okužb na Finskem pada, odnos prebivalcev do ukrepov pa je med najbolj pozitivnimi na vsej celini. Glavni epidemiolog v državi Mika Salminen je pretekli teden priznal, da so bile razmere videti skrb vzbujajoče, ko se je oktobra pojavila hitra rast okužb. "A jasno je, da je vrhunec že mimo," je dodal.

Finsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju skrčilo za 6,4 odstotka, kar je precej manj od povprečja v EU-ju, ki znaša 14 odstotkov. Najhujši udarec je doživel gostinski sektor, v katerem so zaradi še vedno uveljavljene omejitve polovične zasedenosti in krajšega odpiralnega časa izgubili številna delovna mesta. Foto: EPA
Finsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju skrčilo za 6,4 odstotka, kar je precej manj od povprečja v EU-ju, ki znaša 14 odstotkov. Najhujši udarec je doživel gostinski sektor, v katerem so zaradi še vedno uveljavljene omejitve polovične zasedenosti in krajšega odpiralnega časa izgubili številna delovna mesta. Foto: EPA

Na Finskem so v zadnjih dveh tednih potrdili 45,7 novega primera okužb na 100.000 prebivalcev, kar je glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) najmanj v EU-ju, obenem pa je Finska edina država v EU-ju, kjer se je širjenje virusa glede na predhodno 14-dnevno obdobje celo upočasnilo.

Večina prebivalcev ima aplikacijo za sledenje

Oblasti tovrsten razplet pripisujejo hitremu ukrepanju vlade, ki je marca vključevalo dvomesečno zaprtje družbe in prepoved potovanja v prestolnico in iz nje. Odtlej se je država večinoma znova odprla, razvili so učinkovit sistem testiranja in sledenja okužb prek telefonske aplikacije Corona Flash, ki si jo je v državi s 5,5 milijona prebivalcev naložilo 2,5 milijona ljudi.

Tako kot v drugih nordijskih državah je visoko zaupanje v oblasti na Finskem prineslo le malo upiranja vladnim ukrepom. Ne le, da jih Finci upoštevajo, glede na raziskavo Evropskega parlamenta iz preteklega tedna je kar 23 odstotkov vprašanih v državi menilo, da so jim dejansko izboljšali življenje. Število kupcev in obiskovalcev restavracij na ulicah Helsinkov deluje skorajda enako kot v času pred epidemijo. Zaščitne maske nosijo le redki, čeprav jih oblasti od pred kratkim priporočajo.

  • Danska: Zaklali bodo med 15 in 17 milijoni minkov
Farma minkov na severu Danske. Foto: EPA
Farma minkov na severu Danske. Foto: EPA

Vlada Danske, največje proizvajalke krzna minka na svetu, je sporočila, da so odredili zakol vseh minkov v državi, potem ko so na farmah teh živali ugotovili mutacijo novega koronavirusa, ki se je prenesla na ljudi. Premierka Mette Frederiksen je odločitev na novinarski konferenci pojasnila s tem, da bi mutacija novega koronavirusa lahko ogrozila učinkovitost prihodnjega cepiva proti covidu-19, tako da ne bi učinkovalo tako, kot bi moralo. Načelnik danske policije Thorkild Fogde je dejal, da bodo zakol začeli čim prej, opozoril pa, da gre za zahtevno nalogo, saj je od 15 do 17 milijonov minkov, ki jih gojijo zaradi dragocenega krzna, v 1080 farmah. Novi koronavirus so zaznali na 207 farmah, tudi nekaj primerov mutacij virusa, za katere je bilo potrjeno, da se je prenesel na človeka.