Foto: EPA
Foto: EPA

Vladni pristop, ki so ga podpirali tudi znanstveniki, je bil poskus dosege čredne imunosti s prekuževanjem, kar je prispevalo k odlašanju z zaprtjem države in s tem izgubo življenj, poročilo povzema BBC.

Čeprav je bila Velika Britanija ena prvih držav na svetu, ki je razvila test za covid-19, pa se ni odločila za množično testiranje in sledenje stikov je krizo še poglobilo.

Največ je bilo izgubljenega v prvih tednih pandemije, ko se ni naredilo dovolj za preprečitev širjenja okužb, čeprav so primeri iz Kitajske in Italije pokazali, da gre za zelo kužen virus, ki povzroča resna obolenja in zanj ni zdravila.

Poskus obvladovanja pandemije in ne njenega zatrtja je bila resna napaka, piše v poročilu na 150 straneh, v katerem so zbrana pričevanja več kot 50 predstavnikov vlade, zdravstvene stroke in znanstvenikov.

Uspešna kampanja cepljenja

Poročilo, ki sta ga pripravila parlamentarna odbora za zdravje in znanost, v njem pa so sodelovali predstavniki vseh strank, priznava tudi uspehe, predvsem pri kampanji cepljenja, in ocenjuje, da so bile raziskave, razvoj in sama kampanja cepljenja ena najučinkovitejših pobud v zgodovini države, ki je preprečila večje število smrtnih žrtev.

Kljub dobremu načrtovanju kampanje cepljenja in njenemu izvrševanju poročilo opozarja na učenje iz napak, da bi se v prihodnosti izognili njihovim ponovitvam.

Vlada je v odzivu na poročilo sporočila, da se bodo učili iz napak, zato bodo prihodnje leto pripravili tudi celovito javno preiskavo.

V Združenem kraljestvu so do zdaj potrdili več kot 8,1 milijona okužb z novim koronavirusom, medtem ko je umrlo 137.000 ljudi.