Prazne ulice Šanghaja. Foto: Reuters
Prazne ulice Šanghaja. Foto: Reuters

Zaradi najhujšega izbruha novega koronavirusa v dveh letih pandemije covida-19 je Šanghaj pretekli mesec večino od svojih 25 milijonov prebivalcev omejil na njihove domove. Stroge omejitve pa niso ustavile širjenja različice omikron.

V zadnjem dnevu je umrlo 39 bolnikov, kar je največ od uvedbe strogega zaprtja. Pred tem so jih največ našteli dan prej, ko je umrlo 12 bolnikov s covidom-19. Skupno število smrtnih žrtev znaša 87.

V zadnjem dnevu so potrdili 19.657 lokalno prenesenih asimptomatskih primerov, dan prej pa 20.634, ter 1.401 simptomatski primer, dan prej 2.736.

25-milijonsko mesto ima težave z zagotavljanjem sveže hrane tistim, ki so zaprti doma, bolniki pa so poročali o težavah pri dostopu do redne zdravstvene oskrbe, saj je bilo na tisoče zdravstvenih delavcev napotenih na testiranje in zdravljenje.

Čeprav je izbruh v Šanghaju majhne razsežnosti v primerjavi z drugimi deli sveta, kjer se navajajo na življenje z novim koronavirusom, je postavil na preizkušnjo neprilagodljiv in strog kitajski odziv na epidemijo.

Javno življenje v Šanghaju je še vedno ustavljeno. Foto: Reuters
Javno življenje v Šanghaju je še vedno ustavljeno. Foto: Reuters

Zgradbe, kjer bivajo okuženi, naj bi ogradili z ograjami

Reuters poroča, da je na kitajskih družbenih omrežjih završalo zaradi postavljanja ograj pred zgradbami, v katerih bivajo okuženi prebivalci. Razširili so se namreč posnetki delavcev v belih zaščitnih oblekah, ki postavljajo dva metra visoke zelene ograje okoli določenih zgradb.

Postavljali naj bi jih okoli stanovanjskih kompleksov, v katerih živi vsaj en človek, pri katerem so potrdili okužbo, kar pomeni, da je vsem prebivalcem prepovedano zapuščati stavbo. Na nekaj posnetkih so ljudje skušali ograje podreti.

"To je zelo nespoštljivo do pravic ljudi v notranjosti. Uporabljajo kovinske pregrade, da jih zaprejo kot domače živali," je zapisal uporabnik na Weibo.

BBC medtem poroča, da naj bi pristojne službe na kitajskih družbenih omrežjih brisale posnetke, na katerih se prebivalci Šanghaja pritožujejo nad razmerami.

Število okužb narašča tudi v Pekingu

Število okužb narašča tudi v Pekingu, kjer so jih danes našteli 22. Oblasti so zaprle stanovanjski kompleks v središču mesta, razmere pa opisujejo kot "slabe in zapletene". Virus naj bi se v mestu širil že en teden, kar otežuje preprečevanje in nadzor.

V največjem pekinškem okrožju Čaojang, kjer živi 3,45 milijona prebivalcev, bodo morali vsi prebivalci in delavci v prihodnjem tednu opraviti tri testiranja na novi koronavirus, več deset zgradb pa je zapečatenih.