Slovenski raziskovalci so se podpisali pod izjemen znanstveni dosežek, ki bo močno zaznamoval boj proti raku. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski raziskovalci so se podpisali pod izjemen znanstveni dosežek, ki bo močno zaznamoval boj proti raku. Foto: MMC RTV SLO
Novo zdravljenje raka?

Strokovnjaki Instituta Jožef Stefan so skupaj z ruskimi, nemškimi in ameriškimi kolegi razvili nov sistem za zdravljenje te vse bolj razširjene bolezni. Objavila ga je tudi priznana revija Narava in znanost. Razvili so posebne kapsule, s katerimi lahko zdravila za tumorje s pomočjo magneta pripeljejo neposredno do rakavih celic, je za TV Dnevnik poročala Jasmina Jamnik.

Kemoterapija je pogost način zdravljenja rakavih obolenj, kjer bolniku v kri vbrizgajo zdravilo. Na poti do rakastih celic lahko drugod v telesu naredi precej škode, kar nekaj se ga tudi izgubi. Pet let je pet slovenskih znanstvenikov s pomočjo iz tujine iskalo rešitev, kako to preprečiti, in jo tudi našlo - zdravilo so skrili v liposom.

Testi na miših uspešni
Sistem so sicer doslej testirali na miših - zdravili so raka dojke. Vsaka miška je dobila 10 odmerkov zdravila, ki ga je bilo manj, kot so ga uporabljali do zdaj, in rezultati kažejo, da so tumorji rasli bistveno počasneje.

Tak način zdravljenja bi lahko uporabili tudi za zdravljenje vrste drugih bolezni. A do zdravljenja ljudi bo potrebnih še nekaj raziskav. "Če se izkaže, da sistem ni toksičen, potem v 5 do 6 letih, plus minus kakšno leto," je pojasnil Boris Turk z Instituta.

Če bodo imeli opremo, prostore in seveda denar. Potrebovali bi od 20 do 30 milijonov evrov. Najverjetneje jih bodo iskali v Združenih državah Amerike.

Novo zdravljenje raka?