Študija, ki ugotavlja, da ni trdnih dokazov o povezavi med uporabo mobilnih telefonov in rakom, je deležna številnih kritik. Foto: EPA
Študija, ki ugotavlja, da ni trdnih dokazov o povezavi med uporabo mobilnih telefonov in rakom, je deležna številnih kritik. Foto: EPA

Mednarodna agencija za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) je v poročilu o desetletni študiji, ki je zajela 13.000 ljudi, ni dala trdnih dokazov o povezavi med uporabo prenosnih telefonov in obolelostjo za vrstama tumorja gliom ali meningiom.

Dodali so, da sicer mogoče obstaja povezava med pogosto uporabo prenosnega telefona in nekaterimi vrstami raka, a večina ljudi, vključenih v raziskavo, prenosnega telefona ne uporablja pogosto. "Če potegnemo črto; opazili nismo nobene povezave med uporabo prenosnih telefonov in večjo pojavnostjo tumorjev gliom ali meningiom," piše v poročilu.

Industrija mobilne telefonije sofinancirala študijo
Študijo je delno financirala industrija mobilne telefonije. Nejasne rezultate študije so dodatno zameglili nekateri pokazatelji, da redna uporaba prenosnih telefonov celo zmanjšuje tveganje obolelosti za rakom.

Precej kritik na študijo leti, ker njeni rezultati temeljijo na podatkih, zbranih z anketiranjem ljudi o njihovih navadah, povezanih z uporabo mobilnih telefonov, in ne na neposrednem opazovanju uporabnikov.