Zidarju naj bi se napovedoval nov sodni proces. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zidarju naj bi se napovedoval nov sodni proces. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ovadbe v Gradisu in SCT-ju

Eugenija Carl je za RTV Slovenija poročala, da prvemu možu SCT-ja in drugim osumljencem očitajo vrsto kaznivih dejanj, povezanih z domnevno davčno goljufijo SCT-ja pri poslih s fiktivnimi podjetji v tujini. Znano je, da je sporne posle za obdobje med letoma 2004 in 2006 preiskoval posebni davčni urad, ki je ugotovil za 2,2 milijona evrov davčnih utaj. Na podlagi tega so kriminalisti konec leta 2008 sprožili obsežno kriminalistično preiskavo.

Drugi osumljenci so Jože Prostor, ki naj bi podpisoval dokumente, Andrej Krajnc, ki naj bi odpiral fiktivna podjetja, Danica Mušič, ki naj bi predstavljala vezni člen med Zidarjem in Kranjcem, ter Andrej Feguš. Med drugim jim 138 strani dolga obtožnica očita pranje denarja, zlorabo položaja in ponarejanje poslovnih listin.

SCT naj bi tako med letoma 2004 in 2008 izvajal sumljive posle s t. i. missing trader podjetji. Gre za fiktivna podjetja v tujini, ustanovljena za sistemsko utajo davkov. Domnevne davčne nepravilnosti so večinoma povezane s svetovalnimi storitvami. Fiktivna podjetja naj bi tako prejemala nakazila za svetovalne storitve, ki niso bile nikoli opravljene, pri čemer naj bi denar dvignili z računa in ga nato poslali nazaj v Slovenijo.

SCT oškodovali za tri milijone
Dragica Kotnik iz omenjene skupine tožilcev je povedala, da so posli potekali prek Hypo Alpe Adria bank v Celovcu, družba SCT pa je bila tako oškodovana za tri milijone evrov. Andreju Kranjcu so že zamrznili razpolaganje s premoženjem, saj je bilo ugotovljeno, da je z omenjenim denarjem kupoval nepremičnine.

Zaradi gospodarskega kriminala so Zidarja pod drobnogled vzeli tudi nemški organi pregona, pred mesecem je bil že obsojen na sodišču v Münchnu. Dobil je leto dni pogojne kazni, saj se je zaporu izognil s plačilom milijona evrov.

Ivan Zidar na telefonske klice novinarjev za zdaj ne odgovarja. Za očitana kazniva dejanja peterici zdaj grozi kazen od enega do osmih let zapora.

Ovadbe v Gradisu in SCT-ju