Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S policijske uprave Maribor so sporočili, da so prejeli prijavo 68-letnega oškodovanca, ki je povedal, da ga je po telefonu poklical neznani moški, ki mu je nudil potrebne podatke z namenom dviga denarja, ki naj bi ga oškodovanec zaslužil s kriptovalutami.

Po posredovanih podatkih je ugotovil, da ga je neznanec, s katerim se je pogovarjal po telefonu, ogoljufal, saj mu je z računa odtujil 3000 evrov.

Kako prepoznati prevaro?

Prevara običajno poteka tako, da tujec po mobilnem telefonu pokliče žrtev in jo s tujim naglasom skuša prepričati, da ima na eni od kriptomenjalnic še vedno nekaj sredstev v kriptovalutah. Da bi bila prevara še bolj pristna, žrtvam pokažejo kripto račun, na katerem so shranjena domnevna sredstva. Do tega računa žrtev ne more dostopati.

Policisti ugotavljajo, da ob osebah, ki so morda kdaj trgovale s kriptovalutami, na tovrstne goljufije nasedajo tudi ljudje, ki s kriptovalutami doslej še niso trgovali, a jih storilci kljub temu uspejo prepričati, da nanje čakajo tovrstna sredstva.

Goljufi žrtve pogosto prepričajo v to, da si na računalnik ali telefon namestijo program za oddaljen dostop, s katerim omogočijo storilcem dostop do te naprave, češ da naj bi v nasprotnem primeru izgubili kriptosredstva. Ko storilci pridobijo dostop do njihovih naprav, s tem pridobijo dostop tudi do spletne banke in elektronske pošte. Tako lahko v imenu oškodovancev na različnih kriptomenjalnicah in spletni banki odprejo račune in z njihovih bančnih računov prenesejo denar.

Storilci žrtvam nato pogosto svetujejo, da naprav ne uporabljajo (denimo med 12 in 24 ur) ter ne obiskujejo spletne banke. Po tem žrtve pogoste ugotovijo, da so jim storilci izpraznili bančni račun in ga morda celo izkoristili za krajo denarja z drugih bančnih računov.

Na PU-ju Maribor v zadnjem času zaznavajo porast tovrstnih prevar

Kot so sporočili s PU-ja Maribor v zadnjem času zaznavajo porast prevar. V zadnjem mesecu beležijo šestnajst tovrstnih primerov, kjer so odtujili za skoraj 200.000 evrov nezakonite premoženjske koristi.

Sorodna novica Policija opozarja pred bančnimi goljufi: v dobrem mesecu za več kot 1,4 milijona evrov škode

V Sloveniji je bilo v letu 2023 do zdaj obravnavanih že več kot 100 primerov s skupno škodo okoli 3,5 milijona evrov, so še sporočili s PU-ja Maribor.

Policija svetuje, naj se občani ne oglašajo na neznane telefonske klice iz tujine, če prejmejo klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, naj nemudoma prekinejo povezavo, na računalnik ali telefon naj ne nameščajo programov za oddaljen dostop, nikomur ne dovolijo upravljanja z računalnikom ali telefonom in naj ne dopuščajo dostopa do spletne banke.

Ob morebitnem oškodovanju svetujejo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP-številke) in se za prijavo čim prej obrnejo na najbližjo policijsko enoto ter na svojo banko.