Policija je mesec dni po oddaji pisma prijela osumljenca. Foto: BoBo
Policija je mesec dni po oddaji pisma prijela osumljenca. Foto: BoBo
Po novembrskih strupenih pismih so na čeških ministrstvih in drugih vladnih uradih poostrili varnostne ukrepe. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Kot poročajo Primorske novice, so Italijana, osumljenega terorizma, konec decembra lani prijeli na območju novogoriške policijske uprave. Policija ga je ovadila kaznivega dejanja terorizma, saj sumijo, da je novembra češkemu finančnemu ministru Andreju Babišu poslal pismo, ki je vsebovalo smrtonosni odmerek strupa.

Kot je tedaj dejal Babiš, je bilo pismo oddano v Sloveniji, poslano pa na njegov domači naslov. Preden je postal minister, je bil uspešen podjetnik, zato je po prejetju sumljive pošiljke iz Slovenije ugibal o domnevnem ozadju. Dopuščal je tudi možnost, da bi se mu maščeval kakšen zavrnjeni podjetnik ali kdo, ki so mu na ministrstvu stopili na prste.

Serija strupenih oz. sumljivih pošiljk
Nekaj dni pred tem so pisemsko ovojnico s strupeno vsebino poslali tudi notranjemu ministru Milanu Chovancu, pošiljka je vsebovala cianid, poslali pa so jo iz Švedske.

Septembra sta sumljivi pošiljki dobila tudi češki predsednik Miloš Zeman in premier Bohuslav Sobotka. V pošiljkah je bil sumljiv bel prah, ki pa menda ni bil nevaren. Po novembrskih strupenih pismih so na čeških ministrstvih in drugih vladnih uradih poostrili varnostne ukrepe.

Policija se je hitro odzvala
Kot pojasnjujejo na generalni policijski upravi, so po prejemu informacije o grožnjah visokim predstavnikom češke vlade s pošiljkami z nevarno snovjo, ki so bile poslane iz Slovenije, takoj začeli dejavnosti, ki bi jih pripeljale do storilca.

Pri tem so sodelovali tudi s češkimi, slovaškimi in švedskimi varnostnimi organi. Domnevnega pošiljatelja nevarnih pošiljk so prijeli 22. decembra lani na območju novogoriške policijske uprave.

Za prijetega Italijana je preiskovalni sodnik po zaslišanju zanj odredil pripor. "Po prijetju pošiljatelja pisemskih pošiljk se je dejavnost ustavila, kar pomeni, da je bila skupina, ki je pri tem sodelovala, ustavljena, onemogočeno je bilo njeno nadaljnje delovanje," je poudaril tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete Drago Menegalija. Postopek vodi specializirano tožilstvo, postopka pa vodijo tudi v Italiji in na Češkem.