Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Po zbranih obvestilih, opravljenih pogovorih in proučitvi pridobljene dokumentacije so kriminalisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti ovadili 59-letno osebo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja opustitve dolžnega nadzorstva nad zakonitostjo ravnanja pa še 53-letno osebo, obe zaposleni v podjetju, so zapisali pri celjski policijski upravi.

Izpad kloriranja

Sorodna novica V celjski bolnišnici zaradi trebušnih težav obravnavali 51 bolnikov, vzrok domnevno oporečna voda

Po navedbah policije je kazensko ovadena oseba iz podjetja osumljena, da je z opustitvijo dolžnih ravnanj, ki bi jih morala zagotoviti za splošno varnost ljudi, povzročila, da je v sistemu zajetja in priprave pitne vode prišlo do izpada kloriranja in s tem do onesnaženja vode. Ta je namreč vsebovala določene bakterije in viruse, ki so pri uporabnikih pitne vode povzročili črevesne motnje.

Zaradi tega je pomoč v bližnjih zdravstvenih domovih iskalo najmanj 500 ljudi, zaradi hujše oblike so jih več kot sto obravnavali v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje, 29 od teh pa so hospitalizirali, so še navedli na Policijski upravi Celje.

Kaj se je dogajalo lani

Prebavne težave prebivalcev z območja, ki ga pokriva Javno komunalno podjetje Žalec, so se začele pojavljati konec septembra oz. na začetku oktobra 2022. Analize vode so kmalu pokazale, da so v delu vodovodnega sistema iz omrežja žalske komunale bakterije, pozneje so v vodi zaznali tudi norovirus.

Stekel je interni nadzor, ki je po takratnih navedbah pristojnih pokazal vdor fekalnega izvora v vodovodni sistem, sprejet je bil ukrep prekuhavanja vode, med drugim so pri oskrbi s pitno vodo pomagali tudi gasilci. Epidemija je nekje do sredine oktobra izzvenela.

Direktor žalske komunale Janez Primožič je 11. oktobra na seji soustanoviteljem podjetja zaradi onesnaženja pitne vode v Spodnji Savinjski dolini ponudil odstop, a ga spodnjesavinjski župani niso sprejeli. Konec oktobra lani pa je več kot 300 krajanov krajevne skupnosti Šempeter v Spodnji Savinjski dolini napovedalo vložitev tožbe zoper žalsko komunalo zaradi hudih prebavnih težav, ki so jih imeli zaradi onesnažene vode.

Zaradi oporečne vode dva ovadena