Barroso je vodenje Evropske komisije prevzel leta 2004. Foto: EPA
Barroso je vodenje Evropske komisije prevzel leta 2004. Foto: EPA
Evropski parlament
V Evropskem parlamentu ima večino Evropska ljudska stranka, ki ji pripada tudi Barroso. Foto: EPA
Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu
Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu imajo po pričakovaju različno mnenje o predsedniku Evropske komisije. Foto: MMC RTV SLO

Barroso je bil predsednik Evropske komisije zadnjih pet let in bo na tem mestu deloval še naslednjih pet let. Potem ko si je kot edini kandidat zagotovil podporo voditeljev vseh 27 članic Evropske unije, ga je podprl še Evropski parlament.

Za Barrosa je v 736-članskem parlamentu glasovalo 382 poslancev, 219 jih je bilo proti, drugi pa so se vzdržali ali pa jih ni bilo na glasovanju. V govoru po izvolitvi je Barroso dejal, da bodo njegove prioritete solidarnost, svoboda in močna Evropa.

"Verjamem, da imata Evropski parlament in Evropska komisija posebno odgovornost do državljanov, in to bomo tudi uresničevali," je dejal Barroso, za katerega je bil rezultat glasovanja znak parlamenta, da je pripravljen sodelovati v ambicioznem programu, ki ga ima v načrtu za prihodnjih pet let.

"Imeli bomo veliko dela, čaka nas veliko izzivov, državljani pričakujejo, da bomo delali intenzivno," je dejal predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. "Vi veste, kakšna so naša pričakovanja. Veselimo se sodelovanja z vami in v prihodnjih petih letih veliko pričakujemo od vas," je še sporočil Barrosu.

Kako so glasovali slovenski poslanci?
Jelko Kacin (ALDE/LDS) - vzdržan
Ivo Vajgl (ALDE/Zares) - vzdržan
Tanja Fajon (PES/SD) - vzdržana
Aljoz Peterle (EPP/NSi) - za
Milan Zver (EPP/SDS) - za
Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) - za
Zoran Thaler (PES) - proti

MMC je sicer še pred glasovanjem za mnenje o Barrosu povprašal slovenske poslance v Evropskem parlamentu. Evropski poslanec Thaler, ki je edini od slovenskih evroposlancev glasoval proti Barrosu, nam je odgovore poslal po glasovanju, zato je njegova izjava že odziv na izid glasovanja.

Thaler: V drugem mandatu pričakujemo več
"Barroso je danes dobil nižjo podporo, kot jo je dobil na začetku svojega mandata pred petimi leti. Današnje glasovanje ima zato jasno sporočilo, da mnogi v parlamentu z rezultati njegovega dela nismo zadovoljni in v drugem mandatu od njega pričakujemo več. Današnje glasovanje je sicer šele "prvi polčas", saj moramo evropski poslanci potrditi še celotno komisijo. V tem obdobju pričakujem, da bo bolj komuniciral in se bolj posvetoval z drugimi poslanskimi skupinami. Prav tako bi bilo dobro, da bi v komisarsko ekipo vključil tudi predstavnike iz vrst Socialistov in demokratov (S&D), ki smo druga največja politična skupina v Evropskem parlamentu."

Fajonova za enake plače pri ženskah in moških
Tanja Fajon
je napovedala, da Barrosa ne bo podprla, kot je to sicer storila večina njenih poslanskih kolegov v skupini socialistov in demokratov, ampak je dejala, da se bo glasovanja vzdržala, vendar pod določenimi pogoji, ki jih mora Barroso izpolniti, če želi dobiti njeno podporo pri decembrskem imenovanju celotne komisije. Med drugim Fajonova pričakuje, da bomo dobili direktivo o delavcih, ki ima za cilj enako plačilo za enako delo za ženske in moške po vsem EU-ju, in še, da bo iz vrst njene poslanske skupine evropski komisar, ki bo pokrival področja ekologije sociale in gospodarstva.

Vajgl za samo en mandat predsednika Evropske komisije
Barrosova ponovna kandidatura prav tako ni nekaj, kar bi navduševalo Iva Vajgla, ki je v razpravi na to temo v svoji poslanski skupini večkrat poudaril, da bi morali funkcijo predsedujočega komisiji, že zaradi demokratične izbire in obnavljanja idej in pristopa vodenja EU-ja, omejiti na en mandat. Vajgl poudarja, da je na volitvah zmagala evropska ljudska stranka in da ima torej pravico nominirati svojega kandidata. "Izbrali so Barrosa in nikogar drugega. Žal mi je, da v liberalni skupini nismo dosegli enotnega stališča do kandidature Barrosa, ampak bomo glasovali po svoji vesti in presoji," je dejal Vajgl.

Kacin: Barroso je zaslepljen s svojo samopodobo
Najbolj je bil kritičen poslanec Jelko Kacin, ki pravi, da nam v gospodarski, finančni, politični in moralni krizi ponujajo istega šibkega kandidata kot pred petimi leti. "Res je, bil je odziven pri podnebnih temah," mu nekaj zaslug pripisuje Kacin, vendar misli, da je povsem zaspal pri finančni krizi, zato bi po njegovem mnenju v teh razmerah potrebovali novega predsednika, novo ime, pravega kriznega menedžerja, prodornega človeka velike pozitivne energije in večje odzivnosti.

"Potrebujemo povezovalca, ki bi spodbudil tudi šefe držav in vlad. Potrebujemo močno osebnost," pravi Kacin, ki je napovedal, da Barrosa ne bo podprl. "Skrbno sem spremljal včerajšnjo predstavitev in razpravo, vprašanja in njegove odzive. Vprašanja o slabostih pri dosedanjem delu presliši, nobene napake ni storil, nobene priložnosti ni zamudil, države članice in Svet so odgovorne za vse. Odgovornost vali drugam, zasluge pa so njegove. Gospod Barroso je nekakšen samozadosten supermen, ki leta visoko po zraku, pravih razmer na tleh pa ne vidi oziroma jih noče videti. Prav zaslepljen je s svojo samopodobo in spoznanjem, da poslovniško nimamo možnosti alternative. Zdi se mi neprimeren za to funkcijo v tem zahtevnem trenutku in nikakor ni moj kandidat. Po petih letih vodenja komisije bi od njega pričakoval več politične modrosti, več človeške odzivnosti in bolj realno zaznavanje problemov. Ne morem glasovati zanj," je svoje stališče sklenil Kacin.

Peterletova podpora zagotovljena
Lojze Peterle
je napovedal podporo Barrosu, saj ga je najprej podprl kot kandidata Evropske ljudske stranke, zdaj pa ga je podprl kot edinega kandidata Evropskega sveta. "Podprl ga bom, ker se strinjam z njegovim programom. Vesel bi bil, če bi dobil tako večino, kot jo predvideva Lizbonska pogodba," je pred glasovanjem dejal Peterle.

Jordan Cizljeva pri Barrosu vidi jasne prioritete
Barrosa je na glasovanju podprla tudi Romana Jordan Cizelj, saj misli, da so bile evropske politike med letoma 2004 in 2009 uspešne. "Barroso na čelu Evropske komisije predstavlja kontinuiteto dela, kar bo omogočilo nadaljnje uresničevanje zastavljenih ciljev in nalog. Njegove prioritete so jasne, kar ocenjujem kot pozitivno in nujno potrebno lastnost predsednika Evropske komisije," je dejala slovenska poslanka, ki je Barrosa med drugim podprla tudi, ker na EU gleda kot na celoto in ne dela razlik npr. med starimi in novimi državami članicami. "Njegova izvolitev bo pripomogle k temu, da bo nova Evropska komisija začela z delom čim prej, kar je v času finančne krize in boja proti podnebnim spremembam izrednega pomena," je zaključila Jordan Cizeljeva.

Za Zvera je Barroso idealen za položaj
Milan Zver je Barrosa podprl in po njegovih besedah ne le zato, ker bi z njegovo neizvolitvijo Evropska unija padla v politično krizo in institucionalno blokado, in ne le zato, ker nima alternative (in nobenega protikandidata), ampak tudi in predvsem zato, ker je kot osebnost idealen za to mesto. "Je strokovnjak s širokim znanjem in z bogatimi izkušnjami, je strpen in pravi "politični ekumenist" ter človek trdnih vrlin in vrednot, ki jih delimo njegovi politični sopotniki, predvsem pa je zagovornik svobode in solidarnosti," je dejal Zver.