Najprej bo spodnji dom britanskega parlamenta nadaljeval razpravo o dogovoru o izstopu Velike Britanije iz Unije, kar naj bi se po napovedih zgodilo v sredo, potem pa bo v torek na vrsti glasovanje, so potrdili vladni viri. Glasovanje o dogovoru bi sicer moralo potekati že decembra, potem ko je že potekala tridnevna razprava, a so potem glasovanje na pobudo premierke Therese May preložili, saj je bilo jasno, da bi poslanci dogovor zavrnili.

Če britanski poslanci ne bodo potrdili dogovora, bo Velika Britanija 29. marca iz EU-ja izstopila brez dogovora. Kaj to pomeni v praksi, ni jasno v celoti. Foto: Reuters
Če britanski poslanci ne bodo potrdili dogovora, bo Velika Britanija 29. marca iz EU-ja izstopila brez dogovora. Kaj to pomeni v praksi, ni jasno v celoti. Foto: Reuters

Medtem je 200 britanskih poslancev podpisalo pismo, v katerem premierko pozivajo, naj izključi možnost nedogovora o brexitu. V premierkinem kabinetu so poslance, tako tiste, ki so za izstop, kot tiste, ki mu nasprotujejo, povabili na srečanje, napovedano za torek.

Sorodna novica Jure Vidmar: Brexit brez dogovora za Slovenijo najslabši scenarij

Za dogovor o brexitu, ki ureja pogoje izstope Velike Britanije iz Evropske unije, so države članice prižgale zeleno luč, doma pa so Mayevo pričakale ostre kritike.

Mayeva poziva poslance
Mayeva je v novoletni poslanici pritisnila na poslance, naj podprejo dogovor. Medtem ko je referendum o brexitu leta 2016 razdvajal, bo leto 2019 po njenih besedah priložnost, da "zgladimo razlike in gremo skupaj naprej". "Dogovor o brexitu, ki sem ga izpogajala, izpolnjuje voljo britanskih ljudi in v prihodnjih nekaj tednih bodo morali poslanci sprejeti pomembno odločitev," je v videosporočilu še poudarila premierka.

Velika Britanija bo sicer iz EU-ja izstopila 29. marca, če bodo poslanci potrdili dogovor ali ne.

Da bi dogovor dobil zeleno luč, potrebuje Mayeva 318 glasov v 650-članskem parlamentu. Sedem članov stranke Sinn Fein namreč ne zaseda svojih položajev, štirje poslanci ne glasujejo, glasovi štirih govornikov pa ne štejejo.

Razprava lahko posamezen dan traja največ osem ur, začetek pa se lahko od dneva do dneva razlikuje. Zadnji dan razprave bo potekalo več glasovanj: najprej o podpori oz. zavrnitvi do šestih amandmajev k vladnemu predlogu (odločitev o šestih izmed vseh predlaganih amandmajev bo sprejel John Bercow, govornik spodnjega doma), potem pa bo potekalo še glasovanje o samem predlogu dogovora.

O čem bo tekla razprava?
Razprava bo govorila o tem, ali poslanci podpirajo ali ne odločitev parlamenta o podpori dogovoru o izstopu, gre za pravni tekst o pogojih izstopa, in ločeno še o politični deklaraciji o dolgoročnem odnosu Velike Britanije z EU-jem.

Če bodo dogovor zavrnili, bodo imeli ministri 21 dni časa, da povedo, kakšne bodo njihove nadaljnje poteze. Vlada je dejala, da bo ob morebitni zavrnitvi peto največje svetovno gospodarstvo iz EU-ja izstopilo brez dogovora.