Foto:
Foto:
Lech Kaczynski
Poljski predsednik je skoraj do zadnjega odlašal s podpisom. Foto: EPA

Evroskeptični predsednik je svojo zahtevo v telefonskem pogovoru sporočil švedskemu premierju Fredriku Reinfeldtu, predsedujočemu Svetu EU-ja. Klaus čaka tudi na odločitev češkega ustavnega sodišča, ali je Lizbonska pogodba skladna s češko ustavo.

Na podpis pogodba čaka tudi na Poljskem
Po prejšnjem petku, ko so na ponovljenem referendumu Lizbonsko pogodbo potrdili Irci, je poleg Češke Poljska še edina država, ki ni končala postopka ratifikacije. Potem ko sta se čez dan pojavili dve nasprotujoči poročili o načrtih poljskega predsednika Lecha Kaczynskega glede ratifikacije Lizbonske pogodbe, je zdaj potrjeno, da jo bo predsednik podpisal v soboto.

Brat dvojček poskrbel za nekaj dvoma
"Predsednik drži svoje obljube. Že večkrat je dejal, da bo ob potrditvi pogodbe na drugem irskem referendumu tudi njegova odločitev pozitivna," je za poljsko televizijo dejal vodja urada za nacionalno varnost pri poljskem predsedniku Aleksnader Szczyglo in napovedal, da bo Kaczynski pogodbo najverjetneje podpisal v nedeljo po vrnitvi z obiska v Vatikanu. Kmalu zatem se je oglasil brat dvojček predsednika Jaroslaw Kaczynski, vodja glavne opozicijske stranke Zakon in pravica, ki je zanikal, da bo predsednik podpisal pogodbo.

Na koncu je vodja predsednikovega kabineta Waldyslaw Stasiak sporočil, da bodo pogodbo podpisali na slovesnosti, na katero so povabljeni tudi Reinfeldt, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. S podpisom evroskeptičnega poljskega predsednika bo postopek ratifikacije nove evropske pogodbe na Poljskem končan.