V Pragi so nedavno potekali protesti Evroskeptične stranke proti pogodbi, ki se jih je udeležil tudi predsednik Klaus. Foto: EPA
V Pragi so nedavno potekali protesti Evroskeptične stranke proti pogodbi, ki se jih je udeležil tudi predsednik Klaus. Foto: EPA
Jan Fischer, Jose Manuel Barroso, Fredrik Reinfeldt, Jerzy Buzek
Pametne evropske glave so v Bruslju razpravljale o poti, po kateri bi čim hitreje prišli do konca ratifikacijskega postopka Lizbonske pogodbe. Foto: Reuters

Po uspešnem irskem referendumu morata Lizbonsko pogodbo potrditi le še evroskeptična predsednika Poljske in Češke, Lech Kaczynski in Vaclav Klaus.

Kot je v Bruslju izjavil predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, po rodu Poljak, bo Kaczynski "zagotovo" Lizbonsko pogodbo podpisal še ta taden.

Češki premier Jan Fischer pa je izrazil prepričanje, da bi njegova država vse potrebno za ratifikacijo uredila do konca leta. "Popolnoma sem prepričan, da bo po presoji ustavnega sodišča tudi predsednik Klaus pripravljen podpisati pogodbo. Ni razloga za zaskrbljenost. Ni vprašanje, ali bo pogodba ratificirana ali ne, vprašanje je le, kdaj bo," je poudaril Fischer. Kdaj bi ustavno sodišče lahko sprejelo končno odločitev, bo po njegovih besedah bolj znano prihodnji teden.

Fischer bi se v Bruslju moral udeležiti srečanja s predsedujočim EU-ju, švedskim premierjem Fredrikom Reinfeldtom in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, vendar je zaradi okvare letala moral ostati v Pragi.

Je pogodba v skladu s češko ustavo?
Češko ustavno sodišče je v torek zavrnilo eno od pritožb skupine evroskeptičnih senatorjev, v kateri so ti trdili, da je za prenos pristojnosti Češke na EU potrebna tripetinska, ne pa navadna večina, kot predvideva češka zakonodaja. Sodišče mora zdaj presoditi še o drugi pritožbi senatorjev, ki pa se nanaša na skladnost dela Lizbonske pogodbe s češko ustavo. Lani je eno podobno pritožbo sicer že zavrnilo. Pred presojo sodišča pa Klaus pogodbe ne more podpisati.

Kaj bodo "skuhale" britanske volitve?
Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bi Klaus lahko vztrajal pri odlašanju s podpisom do parlamentarnih volitev na Češkem, ki naj bi bile junija prihodnje leto. To pa odpira še eno težavo - v Veliki Britaniji, kjer bodo junija prav tako volitve, na katerih pa se zmaga obeta konservativcu Davidu Cameronu, ki je obljubil, da bo v primeru zmage razpisal referendum o Lizbonski pogodbi, čeprav jo je britanski parlament že potrdil.

Reinfeldt je sicer izjavil, da bo posvetovanja o novih visokih položajih v Uniji, ki jih predvideva Lizbonska pogodba, začel, ko bo jasno, kdaj bo tudi na Češkem pogodba uveljavljena.

Vsi za enega ...
Lizbonska pogodba, ki naj bi v kratkem precej razširjenemu EU-ju omogočila učinkovitejše odločanje in nastopanje na svetovnem odru, mora biti ratificirana v vseh državah članicah, da lahko začne veljati. Unija še vedno računa, da bi lahko bila uveljavljena 1. januarja prihodnje leto.