Evropski parlament. Foto: EPA
Evropski parlament. Foto: EPA

Na vrhu lestvice tistih z največjim vplivom lani je vodstvo, s predsednico Roberto Metsolo na prvem mestu. Med prvimi 100 najvplivnejšimi poslanci pa bomo zaman iskali slovenska imena.

Raziskovalni pristop EUmetrixa resda favorizira poslance večjih držav, vendar tega ni mogoče prevesti v pravilo, kar potrjujeta številčni, a slabše vplivni delegaciji Italije in Francije. 96 nemških evroposlancev se za ekipni naslov najvplivnejše delegacije tako ne more zahvaliti le statistični metodi.

Kaj pa šteje pri oceni posameznikov? Vodja projekta Davide Ferrari je za Radio Slovenija pojasnil, da jih je zanimala zakonodajna dejavnost poslancev, ali jim je z glasovanjem uspelo potrditi svoje predloge, ali so odgovorni za pripravo parlamentarnega poročila o določeni zakonodaji, če so torej t. i. poročevalci.

"Pozorni so bili tudi na to, ali so poslanci koordinatorji v okviru svoje poslanske skupine ali pa če so morda predsedniki posameznih parlamentarnih odborov," je dejal Ferrari.

Po teh merilih ne preseneča, da so v samem vrhu 100 najvplivnejših poslancev poleg predsednice parlamenta še vodje največjih treh poslanskih skupin – Manfred Weber, Iratxe Garcia Perez in Valerie Hayer. "Po istem merilu slovenski poslanci ne veljajo za tiste, ki so na splošno med najvplivnejšimi," še pravi in dodaja: "Precej dobro jim pa gre na področju socialnih in zdravstvenih zadev, kjer so slovenski poslanci dejavnejši."

Ob tem Ferrari poudari, da je slovenski vpliv manjši že zaradi tega, ker je poslancev enostavno premalo, da bi sploh lahko delovali v vseh parlamentarnih odborih. Morda se bolje odrežejo v prihodnjem mandatu, ko bo namesto osmih v Evropskem parlamentu devet poslancev iz Slovenije.