Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Po enajstih letih premora je leta 2022 šolnine za študij znova uvedla tudi Slovenija, tako da se slovenski študenti tam izobražujejo že drugo leto zapored.

Petar Mrdović in Anja Puc, ki sta na kolidžu v letošnjem študijskem letu, sta za študijske kolege pripravila razpravo na temo inovativne diplomacije v vse bolj kompleksnem svetu s slovensko zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Udeležila se je je tudi rektorica kolidža, nekdanja italijanska zunanja ministrica in nekdanja visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini.

College of Europe ima tri kampuse: najnovejšega v Tirani, od leta 1992 v Varšavi, najstarejšega, od leta 1949, pa v Brugesu v Belgiji, kjer stoji le lučaj od znamenitega glavnega mestnega trga.

Študenti prihajajo iz več kot petdesetih držav, podiplomski programi pa jim ponujajo ekonomijo in integracijske procese v Evropski uniji, evropsko pravo, mednarodne odnose in diplomacijo.

Petar Mrdović po študiju na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in v Nemčiji v Brugesu študira mednarodne odnose in diplomacijo.

"Gre za intenziven, fokusiran program o delovanju evropskih institucij, evropskih politik in evropskih zakonov," pravi, "in vsekakor je to naložba za kariero znotraj Evropske unije".

Kakšna pa je razlika med študijem na College of Europe in doma? "Imaš izkušnje iz prve roke," odgovarja Petar. "Profesorji prihajajo z vsega sveta. In predajanje tega znanja, o katerem lahko pri študiju v Sloveniji samo bereš, je dodana vrednost."

Anja Puc je na ljubljanski univerzi doštudirala ekonomijo, v Brugesu študij nadaljuje na istem področju.

"Mislim, da je ta študij za slovenske študente res izjemnega pomena," pravi. "To je namreč priložnost, da razvijamo kritično mišljenje, da se poglobimo v evropske zadeve in da tudi na ta način postanemo del mednarodne skupnosti, ki bo sooblikovala prosperitete Evrope v prihodnosti."

V čem pa vidi prednost mednarodnega študija? "Zagotovo gre za akademsko zelo bogato izkušnjo, ki ponuja zelo interdisciplinarni pristop. Lahko pa na tem mestu tudi rečem in pohvalim, da je kakovost Univerze v Ljubljani na zelo visoki ravni in da me je pravzaprav res dobro pripravila na študij v tujini."

Petar in Anja sta druga generacija slovenskih študentov v Brugesu po dolgem premoru. Slovenija izobraževanje na kolidžu znova financira od leta 2022, potem ko ga je leta 2011 prekinila. Slovenski študentje imajo na voljo do tri polne šolnine.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je pozdravila tudi odprtje novega kampusa v Tirani. "Slovenci imamo tradicionalno poznavanje Balkana, hkrati pa smo del Evropske unije, kar nam daje toliko boljšo priložnost, da izurimo najboljše kadre za delo v evropskih in tudi domačih ustanovah," je povedala.

"Tukaj je veliko motiviranih, strastnih mladih ljudi, ki imajo močne ideale in ideje," je povedala rektorica kolidža Federica Mogherini. "Mi jim le poskušamo dati orodje, da jih uresničijo. Štipendije so priložnost za slovenske študente, da postanejo del te močne generacije mladih, ki bodo ustvarjali prihodnost evropske integracije," je dodala.

Slovenski diplomati v Bruslju so poskrbeli tudi za to, da je razpravi o političnih stališčih Slovenije in njeni zgodovini sledila še konkretna analiza njene najbolj znane kulinarične specialitete, slovenske potice.