Na vsako uro se sprehodite za minuto ali pet. Foto: MMC RTV SLO
Na vsako uro se sprehodite za minuto ali pet. Foto: MMC RTV SLO

Sedenje samo po sebi ni slabo. To je pač položaj telesa, ki od budnega človeka zahteva zelo malo telesnega naprezanja. Naša telesa pa samodejno vedno iščejo položaje, kjer lahko varčujejo z energijo. Na primer pri sedenju porabimo približno 15 odstotkov manj energije kot takrat, ko stojimo na nogah, in 25 odstotkov manj v primerjavi s počasno hojo. Težave, ki jih imamo danes s sedenjem, tičijo v dolgotrajnosti in neprekinjenosti.

Četudi se sicer vsak dan pol ure živahno gibamo, kar je sicer priporočljivo za dnevno najnižjo gibalno količino, to ne odtehta škodljivih učinkov 23 ur in pol mirovanja. Ugotovili so, da imajo ljudje, ki sedijo več kot osem ur na dan, večjo verjetnost, da zbolijo za določenimi oblikami raka, razvijejo bolezni srca in za kar dvakrat povečajo verjetnost za sladkorno bolezen tipa 2. Na drugi strani pa so ugotovili, da ljudje, ki imajo stoječe delo, v primerjavi s tistimi, ki imajo sedečega, za dvakrat povečajo verjetnost za srčne bolezni.

Na prvi pogled se zdi, da gre za nasprotujoče se ugotovitve. Pa vendar to niso, kajti nasprotje dolgotrajnega sedenja ni dolgotrajna stoja na nogah. Nasprotje dolgotrajnega sedenja je gibanje. Dolgotrajno sedenje kot tudi stoja brez prekinitev pa sta škodljiva.

Zato sedenje pogosto prekinimo s tem, da se sprehodimo. Kako pogosto in za koliko časa je najkoristneje, pa so ugotavljali ameriški znanstveniki z univerze Columbia v nedavno objavljeni raziskavi (vir: https://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/2023/05000/Breaking_Up_Prolonged_Sitting_to_Improve.9.aspx).

Sedenje so na vsakih 30 ali 60 minut prekinili s hojo, ki je trajala eno ali pet minut. Pri tem so merili sladkor v krvi in krvni tlak. Ugotovili so, da je bilo za znižanje sladkorja v krvi najučinkoviteje, da so se testiranci na vsakih 30 minut sedenja za 5 minut sprehodili. Za znižanje krvnega tlaka pa je zadostovala tudi že ena minuta sprehoda.

Tisti, ki imamo sedeče delo, sedimo takrat, ko moramo, vstanimo, ko si to zaželimo, in hodimo naokrog vedno, kadar le lahko. Morda je ravno zdajle čas, da vstanemo in naredimo en kratek sprehod? Dajmo!