Foto: Reuters
Foto: Reuters

Letošnja podelitev 108. Pulitzerjevih nagrad je zaznamovala izjemno novinarsko delo tako na področju vojnega poročanja na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini kot tudi naravnih nesreč v Turčiji in na Havajih, neštetih migrantskih zgodb in škodljivih rab tehnologije in umetne inteligence.

Sorodna novica Nagrada World Press Photo za posnetek Palestinke, ki objema truplo petletne nečakinje

Zlata medalja za ProPublico, izpostavljen Reuters
Tako je Reuters prejel dve Pulitzerjevi nagradi, in sicer nagrado za nacionalno poročanje za serijo preiskav proizvodnega imperija Elona Muska in nagrado za fotografijo iz izrednih novic za srhljive posnetke spopada med Izraelom in Gazo. "Za serijo zgodb o odgovornosti, ki so odpirale oči in se osredotočale na avtomobilska in vesoljska podjetja Elona Muska, zgodbe, ki so pokazale izjemno širino in globino ter sprožile uradne preiskave praks njegovih podjetij v Evropi in Združenih državah Amerike," piše v utemeljitvi nagrade.

Poleg tega so novinarji Reutersa ugotovili, da je Tesla na področju električnih avtomobilov prikrival nevarne okvare, prirejal ocene o dosegu vožnje na armaturni plošči svojih avtomobilov in brez vednosti voznikov delil občutljive slike, ki so jih posnela njegova vozila, kar je spodbudilo preiskave v ZDA in Evropi ter prisililo ameriške zakonodajalce k ukrepanju. Reuters si je nagrado za nacionalno poročanje delil z Washington Postom, ki je zmagal za raziskavo puške AR-15 in njene vloge pri nasilju z orožjem v ZDA.

Prestižno Pulitzerjevo nagrado za javno službo je prejel portal ProPublica za poročanje, ki je "prebilo debel zid skrivnosti" okoli vrhovnega sodišča ZDA in pokazalo, kako so milijarderji dajali darila in potovanja sodnikom. "Prelomno in ambiciozno poročanje, ki je prebilo debel zid skrivnosti, ki obdaja vrhovno sodišče, in razkrilo, kako je majhna skupina politično vplivnih milijarderjev nagovarjala sodnike z razkošnimi darili in potovanji ter spodbudila sodišče, da je sprejelo svoj prvi kodeks ravnanja."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pulitzerjeve nagrade, ki jih podeljuje sklad pri Univerzi Columbia v New Yorku, veljajo za najprestižnejše novinarske nagrade v ZDA in tudi na svetu. Poimenovane so po časopisnem založniku in politiku Josephu Pulitzerju. Podeljujejo jih od leta 1917. Letos so jih podelili v 15 novinarskih in osmih umetniških kategorijah (knjiga, glasba, gledališče) za delo, opravljeno v letu 2022. Dobitnik nagrade za javno službo prejme zlato medaljo, preostali pa po 15 tisoč dolarjev (slabih 14 tisoč evrov).

Tri nagrade za New York Times in Washington Post
New York Times je prejel tri nagrade, med katerimi izstopa nagrada za mednarodno poročanje o Hamasovem napadu 7. oktobra in odzivu Izraela ter nagrada za raziskovalno novinarstvo, ki ga je prejela Hannah Drier "za poglobljeno serijo zgodb, ki razkrivajo osupljiv obseg migrantskega otroškega dela v Združenih državah Amerike ter napake podjetij in vlad, ki ga ohranjajo".

Prav tako je tri nagrade prejel Washington Post, medtem ko je Associated Press prejel nagrado za poročanje o migracijski krizi na ameriško-mehiški meji. Poleg 15 kategorij za novinarske dosežke so letos podelili tudi dve posebni omembi, in sicer novinarjem in piscem, ki so poročali o vojni v Gazi, ter pokojnemu kritiku hiphopa Gregu Tatu.

Leposlovni pulitzer je letos šel v roke Jayne Anne Phillips za roman Night Watch, medtem ko je bil za poezijo nagrajen Brandon Som za zbirko Tripas: Poems. Nagrajeno dramo Primary Trust o majhnih podrobnostih, ki spremenijo ne le vsakdan vsakdanjega moškega, ampak celotno družbo, ki ga obdaja, je napisala Eboni Booth.

Odbor zahteval uporabo umetne inteligence za novinarsko delo
Prvič so se za pulitzerje lahko potegovala tudi radiodifuzna in avdiopodjetja, ki upravljajo tudi digitalne strani z novicami, kot so CNN, NPR ter radiodifuzne mreže ABC, CBS in NBC. Vendar nobeno od teh podjetij ni zmagalo v nobeni kategoriji. Komisija za Pulitzerjevo nagrado je tudi sporočila, da je pet od 45 letošnjih finalistov pri raziskovanju in poročanju o svojih prispevkih uporabilo umetno inteligenco. To je bilo prvič, da je odbor od kandidatov za nagrado zahteval, da razkrijejo uporabo umetne inteligence.