Margaret Atwood in Salman Rushdie. Foto: AP
Margaret Atwood in Salman Rushdie. Foto: AP

J. K. Rowling, Salman Rushdie, Margaret Atwood in Noam Chomsky je le nekaj imen, podpisanih pod odprto pismo, objavljeno na spletni strani publikacije Harper's Magazine.

Porast t. i. neliberalizma
V njem so med drugim opozorili, da je prosta izmenjava informacij in idej ogrožena zaradi porasta pojava, ki ga imenujejo neliberalizem. S pismom so se odzvali na oziroma vključili v razpravo o t. i. kulturi razvrednotenja, kjer se znane ali izpostavljene osebnosti vse bolj napadane zaradi deljenja spornih mnenj, poroča Associated Press.

"Sile neliberalizma postajajo vse močnejše po vsem svetu in imajo močnega zaveznika v Donaldu Trumpu, ki predstavlja resnično grožnjo demokraciji," so zapisali v pismu. "Toda odpor ne bi smel zakrkniti v svojo lastno vrsto dogme ali prisile kar desničarski demagogi že izkoriščajo. Demokratično vključevanje, ki ga želimo, bomo dosegli le, če bomo govorili proti nestrpnemu ozračju, ki se je zavleklo na vse strani."

Sorodna novica J. K. Rowling v viharju obtožb zaradi transfobije

Nedavni plaz kritik na račun J. K. Rowling
Najodmevnejši nedavni primer so bile ostre kritike, ki jih je bila deležna pisateljica J. K. Rowling zaradi tvitov, v katerih se je opredelila glede vprašanja transspolnosti. V obrambo svojih izjav o razumevanju pojma ženske, ki so razburile transskupnost in njihove podpornike, je nato objavila daljši esej. V tvitih je namreč zapisala, da podpira transspolne pravice, vendar pa ne verjame v "izbris" koncepta biološkega spola. V eseju je obširneje razložila svoje mnenje, da se ji zdi pomembno, da se pomena besede ženska v tej luči ne razvrednoti.

Na njene zapise se je med mnogimi negativno odzval tudi Daniel Radcliffe, ki je v seriji filmov o Harryju Potterju igral naslovno vlogo. Rowlingova ni odstopila od svojega mnenja in je bila v naslednjih tednih tarča napadov na spletu.

Pravičnost in svoboda ne moreta obstajati druga brez druge
V Harper’s Magazinu objavljeno pismo kritizira današnje stanje javne razprave ter ​​"naglo in ostro povračilo" za vsakršno ravnanje, ki je zaznano kot napačno. Pismo zavrača tudi "nestrpnost do nasprotnih stališč, modo javnega sramotenja in izobčevanja ter težnjo po razrešitvi zapletenih političnih vprašanj v slepi moralni gotovosti."

Kot še beremo v pismu: "Načini premaganja slabih idej so izpostavljanje, razprava in prepričevanje, ne pa poskusi njihovega utišanja ali želja po njihovem izginotju. /.../ Zavračamo napačno izbiro med pravičnostjo in svobodo, ki ne moreta obstajati druga brez druge."

Pismo so med drugim podpisali tudi Francis Fukuyama, Gari Kasparov in Gloria Steinem.