V glavnih vlogah sta nastopila Christopher Waltz in Jamie Foxx. Foto: Kolosej
V glavnih vlogah sta nastopila Christopher Waltz in Jamie Foxx. Foto: Kolosej

Oscar Colvin Jr. in njegov sin Torrance J. Colvin zaradi zlorabe avtorskih pravic tožita Tarantina, produkcijsko hišo Weinstein Company in distributerja Columbia Pictures. Tožbo sta vložila na sodišču v Washingtonu, in sicer zahtevata povračilo škode, ki jima je bila povzročena in naj bi znašala na stotine milijonov dolarjev.

Med drugim sta Colvinova navedla, da je režiser samooklicani tat, saj je izjavil, da za svoja dela "krade iz vsakega filma, ki je kdaj nastal". Kot sta pojasnila, sta scenarij poslala agenciji William Morris, kjer so jima omenili, da bi morda pri projektu sodeloval tudi slavni režiser.

"Pred Djangom Freemanom je obstajal pobegli suženj z imenom Jackson Freeman, ki je želel sebe in svojo družino osvoboditi okovov zlobnega lastnika plantaže. Pred Dr. Schultzem pa je bil Samson, belec, ki bi pomagal Freemanu, da svoje najdražje reši suženjstva," navajata podobnosti likov in imen iz njunega scenarija.

Colvinova trdita, da sta avtorja "srca, kosti in mišic" ideje, ki je nato postala kultni film Django brez okovov, ki je Tarantinov najdonosnejši film doslej. Skupno je v blagajno prinesel več kot 425 milijonov dolarjev, odlično pa se je odrezal tudi pri kritikih in nagradah. Med drugim je Tarantino osvojil oskarja in zlati globus za scenarij, Christopher Waltz pa je prejel oskarja za najboljšo stransko moško vlogo.