Bob Dylan Nobelove nagrade ne bo prišel osebno iskat v Stockholm. Foto: Reuters
Bob Dylan Nobelove nagrade ne bo prišel osebno iskat v Stockholm. Foto: Reuters
Alice Munro
Zadnja izmed nobelovcev za književnost, ki nagrade niso sprejeli osebno, je bila Alice Munro. Leta 2013 je podelitev izpustila zaradi zdravstvenih razlogov. V pisateljičinem imenu jo je prevzela njena hči. Foto: AP

Na Švedski akademiji, ki podeljuje ta ugledna priznanja, so v sporočilu za javnost zapisali, da so prejeli "osebno pismo", v katerem Dylan pojasnjuje, da se slovesnosti, ki bo na začetku decembra v Stockholmu, ne bo mogel udeležiti "zaradi prej obstoječih obveznosti". Povedal je še, da se počuti počaščenega in mu je žal, da nagrade ne bo mogel osebno sprejeti.

Akademija je še sporočila, da spoštuje Dylanovo odločitev, da pa je neobičajno, da dobitnik Nobelove nagrade ne bo prišel v Stockholm, da bi nagrado osebno prevzel. Iz različnih razlogov je sicer v preteklosti nekaj dobitnikov že odpovedalo udeležbo na podelitvi Nobelove nagrade - Doris Lessing zaradi visoke starosti, Harold Pinter, ker je bil hospitaliziran, in Elfriede Jelinek zaradi strahu pred množico.

Bo pa moral veliki kantavtor izpolniti vsaj eno obveznost, ki ga je doletela skupaj z Nobelovo nagrado: enkrat do junija prihodnje leto bo moral kot aktualni nobelovec pripraviti predavanje.

Razglasitev Boba Dylana kot dobitnika Nobelove nagrade za književnost je dvignila nemalo prahu: medtem ko so nekateri odločitvi akademije prikimavali, češ da je bil že skrajni čas, da se pokloni avtorju pesmi, ki so pustile neizbrisen pečat v ameriški in svetovni popularni kulturi, so se drugi zgražali in trdili, da Dylan med velikani svetovne književnosti, kot so Tagore, Yeats, Shaw, Steinbeck, Sartre in drugi, nima kaj iskati. Škotski pisatelj, avtor Trainspottinga Irvine Welsh, znan po tem, da je vedno brez dlake na jeziku, je denimo tvitnil, da je sicer Dylanov oboževalec, da pa je nagrada "slabo premišljena nagrada iz nostalgije, potegnjena iz prostat senilnih, slinastih hipijev".

Dylan, ki je Nobelovo nagrado "uradno" prejel za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, se je ob razglasitvi Nobelove nagrade 13. oktobra zavil v molk. Potem ko je Švedska kraljeva akademija že obupala nad tem, da ji bo uspelo stopiti v stik z njim, pa je konec oktobra končno sporočil, da sprejema Nobelovo nagrado za literaturo. V pogovoru za britanski časopis Telegraph je tedaj tudi povedal, da se bo podelitve decembra v Stockholmu udeležil, "če bo le mogoče".