Izvode Orwellove distopične mojstrovine kiparju iz Edinburga po pošti že več mesecev pošiljajo ljudje z vsega sveta, poroča časopis Guardian. Izdaje so različnih formatov in velikosti, med drugim prihajajo iz Ukrajine, Hongkonga, Peruja, Nemčije, Cape Coda in Sarajeva.

Novonastala konceptualna knjižnica bo poklon
Novonastala konceptualna knjižnica bo poklon "založništvu in neomajnosti tiskane besede ter potrditev nadčasovne moči pripovedništva, da presega meje, kulture in ideologije". Foto: Umetnikova spletna stran

Nekateri so v brezhibnem stanju, drugi so opraskani, z madeži od čaja, z veliko opombami ali spremenjeni v grafitarske umetnine.

Številni izvodi imajo osebno noto in posvetila. Mihaela iz Romunije je na primer poslala romunsko izdajo iz leta 1990 s pripisom: "Prvih 27 let svojega življenja sem preživela v tej knjigi. Ves čas sem bila lačna, prezebla in prestrašena, igračkanje z enakopravnostjo in idejami za boljši svet je lahko nevarna reč ..." Sidney iz ZDA je v poslano knjigo napisala: "... Toliko stvari iz te knjige je danes še aktualnih, naši osebni podatki so dragoceni, morali bi jih varovati ... Preizprašujte ustaljene resnice in iščite zanesljive vire ..."

Interaktivna umetnina
Clausen želi zbrati 1984 izvodov knjige, instalacijo bo na začetku junija tri dni razstavljal v občinski stavbi na otoku Jura. Zamislil si je interaktivno, "živo" skulpturo, ki bo namenjena temu, da obiskovalci odprejo in berejo iz katerega od izvodov.

Spomnimo: protagonist Orwellovega romana Winston Smith je uradnik ministrstva resnice, kjer skrbi za "preoblikovanje informacij". Ko začne razmišljati o uporu, si kupi zvezek in vanj skrivoma začne vnašati svoje misli o sistemu. Na ministrstvu za resnico najde Julijo, somišljenico, ki mu skrivoma preda sporočilo: "Ljubim te."

"Svojega umetniškega projekta ne vidim kot političnega," je povedal Clausen. "Skozi roman se plete politika, vendar se skozenj plete tudi ljubezenska zgodba, zato me zanima. Zanimajo me vse plasti," je povedal.

Tik pred ciljem
Dodal je, da je njegova instalacija, Knjižnica zmage in resnice Winstona Smitha, zasnovana kot "spomenik kljubovanju tiskane besede". Izvode romana še vedno zbira, do cilja pa mu manjka približno 100 zvezkov. Če bi mu radi poslali knjigo, boste naslov našli na njegovi spletni strani. (Donatorji bodo prejeli značko, ki simbolizira njihovo članstvo v Knjižnici zmage in resnice Winstona Smitha, obljublja umetnik.)

Clausen bi rad, da obiskovalci cenijo atribute vsakega zvezka posebej: ruskega izvoda, natisnjenega na grob papir, brezhibno natisnjene japonske izdaje, ročno vezanega kanadskega zvezka na debelem papirju, zatohel vonj in porumenele robove najstarejših izvodov, intenzivne opombe in poudarke v drugih ter nestrokovna popravila z lepilnim trakom na knjigah s poškodovanimi hrbti.

Instalacija bo vključevala tudi zvočne knjige in filme. Zvočnice bodo predvajane prek dveh širokokotnih zvočnikov, ki bosta spominjala na vseprisotne zvočnike, ki so indoktrinirali prebivalce letališča v knjigi. Obiskovalci bodo videli tudi pisalno mizo s pisalnim strojem iz 40. let preteklega stoletja in obtežilnikom za papir.

Orwellov roman 1984 je
Orwellov roman 1984 je "prvi roman, za katerega se spomnim, da sem ga prebral do konca", pove Clausen. Foto: Umetnikova spletna stran

Clausen, ki projekt financira sam, upa, da bo instalacija gostovala naokoli. Zanimanje je že izrazila Orwellova fundacija, ki ima sedež na londonski univerzi University College.

Uradni pečat odobravanja
Projekt je podprlo Orwellovo društvo, ki je bilo leta 2011 ustanovljeno pod pokroviteljstvom pisateljevega sina Richarda Blaira za promocijo njegovega dela. Po besedah predsednika društva Quentina Koppa so pogovori trajali nekaj časa. "Prepričali smo se, da gre za zelo pristno pobudo," je dodal Kopp, ki je umetniku podaril izvod Penguinove knjižne izdaje v mehki vezavi iz 60. let preteklega stoletja.