V knjižnicah so prepričani, da so pomemben del življenja ljudi. Foto:
V knjižnicah so prepričani, da so pomemben del življenja ljudi. Foto:
Dan slovenskih splošnih knjižnic
Podatke, ki jih ljudje iščejo, pogosto najdejo prav v knjižnicah.

Osrednja prireditev letošnjega dneva splošnih knjižnic je bila v Celju, kjer so pod vodstvom moderatorja okrogle mize Lenarta Šetinca, direktorja Narodne in univerzitetne knjižnice, razpravljali o avtorskih pravicah v digitalnem okolju. V Celju so pripravili tudi ogled dokumentarno-igranega filma Aufbiks!, ki ga je režiser Miran Zupanič posnel o odnosih med celjskimi Nemci in Slovenci ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja. Osnova za film je bila knjiga Kri v luft! Čreve na plot!, v kateri je avtor Janez Cvirn raziskoval dogajanje na Celjskem v omenjenem obdobju.

Tisti, ki Celja ne poznajo prav dobro, so se lahko podali tudi na vodeni ogled mesta, v Osrednji knjižnici Celje pa so odprli razstavo Od "čitavnice" do svetovnega spleta - ob 100-letnici javnega knjižničarstva v Celju.

Živeti s krajem, v katerem živiš ...
Skladno z imenom so knjižnice po vsej Sloveniji dan namenile promociji domoznanstva, predvsem kulturne in naravne dediščine, saj tudi knjižnice omogočajo ohranjanje ali ustvarjanje kulturne dediščine, prav prek domoznanskih zbirk pa so knjižnice najbolj povezane tudi s krajevnimi skupnostmi, v katerih delujejo.

Naloge, ki jih izpolnjujejo splošne knjižnice
Pri slovenskih splošnih knjižnicah so prepričani, da so v krajevnih skupnostih in življenju ljudi nujen del vsakdana, želijo pa si, da bi jih bolje spoznali tudi tisti, ki jih še ne poznajo. Tudi njim je dan slovenskih knjižnic namenjen, z dnevom, za katerega praznovanje se je pobuda pred petimi leti oblikovala pri Sekciji za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, pa želijo knjižničarji opozoriti tudi na pomen, ki ga imajo njihove ustanove pri širjenju bralne kulture, pridobivanju novega znanja ter izmenjavi informacij in kulturnih dobrin.