Veličastno delo filmske glasbe, ki poleg znanih projektov prinaša tudi glasbo za dokumentarna filma The English Surgeon in The Girls Of Phnom Penh. Foto: Mute
Veličastno delo filmske glasbe, ki poleg znanih projektov prinaša tudi glasbo za dokumentarna filma The English Surgeon in The Girls Of Phnom Penh. Foto: Mute

To glasbeno delo naj bi predstavljalo nekakšen "soundtrack" knjige. Ni mu bilo treba dolgo premišljevati, saj se je v zadnjem desetletju nabralo kar nekaj instrumentalnih skladb, ki bi lahko zapolnile vrzel marsikatere njegove knjige ali vizualnega dela. Tako je premierno branje omenjenega romana, ki bo izšel 21. septembra, pospremila glasba, ki sta jo skupaj ustvarila Nick Cave in njegov zvesti spremljevalec Warren Ellis iz skupine The Bad Seeds.

Gre za skladbe, ki so pospremile lanskoletno avstralsko filmsko uspešnico The Assassination Of Jesse James. Odziv je bil poln navdušenja in ne preseneča dejstvo, da je založnik Mute dvojcu Cave–Ellis predlagal, da svoje skladateljske dovršenosti izda tudi na uradnem ploščku. Tako je nastal dvojni album White Lunar, ki bo prav tako izšel 21. septembra.

Album priporočam ne le Cavovim privržencem, temveč tudi vsem tistim, ki jim filmska glasba ni tuja. Gre namreč za veličastno delo filmske glasbe, ki poleg znanih projektov prinaša tudi glasbo za dokumentarna filma The English Surgeon in The Girls Of Phnom Penh. Aranžersko se umetnika gibljeta v malih nočnih simfonijah za klavir in violino, ki jih prepletata s subtilnostjo narave in notranjo človeško kaotičnostjo. Tipično za vsa dozdajšnja Cavova dela.

Ocena: 4