Sestavljanje besed v izvirne naslove pesmi (Fineshrine, Grandloves, Belispeak, Lofticries) sugerira ustvarjanje avtonomnega, hermetičnega sveta. Foto:
Sestavljanje besed v izvirne naslove pesmi (Fineshrine, Grandloves, Belispeak, Lofticries) sugerira ustvarjanje avtonomnega, hermetičnega sveta. Foto:

Toda čeprav je skladbi že jeseni sledil prav tako izjemen drugi singel, Belispeak, je vse kazalo, da bo duet Purity Ring v žanrskem navalu simfonikov auto-tune melanholije ostal le ena izmed zvezd spletne izmenjave glasbenih vsebin. Da se to ni zgodilo, je poleg nedvomnega talenta mladega dueta iz Halifaxa poskrbela neodvisna založniška hiša 4AD, ki je že neštetokrat v svoji 33-letni zgodovini ne le ponujala možnosti mladim in neznanim izvajalcem, temveč še kako zasukala in usmerjala glasbeno prihodnost.

Tako smo dobili pred kratkim poviti prvenec skupine Shrines, ki že ob prvem poslušanju razblini vse dvome o že omenjenem singlu, ki naj bi bil za nekatere "poznavalce" in večne glasbene cinike le ena izmed računalniških iskric ustvarjalnosti. Resda je njuna, točneje Corinova, zvočna podlaga pogojena ali prežeta z MIDI-procesiranjem, a je popgodba, ki jo na koncu tako senzibilno, otožno, globokoumno s svojim vokalom sinhronizira Megan James, nekaj, kar zahteva poslušanje v vsej poslušalčevi intimi. Kajti duet Purity Ring poleg večplastne, a nenasičene zvočne podobe prinaša tudi lirični presežek, ki ga najbolje predstavita skladbi Grandloves in Fineshrine - tenkočutna in inteligentna ljubezenska izpoved, ki je v posplošeni kategorizaciji današnje popularne glasbe zelo redka.

No, ni redkost za novo generacijo glasbenih ustvarjalcev, ki je odraščala ob glasbi svojih staršev in varovancev založbe 4AD, a ima duet to srečo ali nesrečo, da si jima za podoživljanje lastnih emocij ni treba omisliti ali najeti celotnega orkestra. Kdor razume, razume.

Ocena: 4; piše Miroslav Akrapović